När jag var liten läste min mamma boken om den glömske björnen. Hans hushållerska, den lilla illern, var alltid ilsk på honom för han glömde att torka av fötterna innan han gick in på det nyskurade golvet, han glömde lägga servetten i knät när han åt och han glömde allt annat som en ilsk illerhushållerska håller högt.

En dag när björnen varit särskilt glömsk och fått särskilt mycket skäll, gick han bedrövad ner till floden för att fiska. Han hade glömt att gräva efter mask så han blev bara sittandes med sitt metspö och deppade.
Då dök det upp ett litet skalbaggeliknande kryp med plommonstop och presenterade sig som “Knickedick Påminnaren”. Han klängde sig fast vid fiskekroken och fixade på så sätt fem fina foreller som björnen kunde ta med hem till hushållerskan. Sedan kröp han ner i en tändsticksask som björnen hade i fickan och lovade att slå en ringklockesignal på sin hatt varje gång björnen var på väg att glömma något.

På vägen hem påminde knickedicken om att det var hushållerskans födelsedag (jag har alltid undrat hur han kunde veta det) så björnen plockade en bukett blommor innan han kom ihåg att torka av sig om fötterna. Han gav den överraskade illern både blommor och fisk och kom ihåg servetten när han satte sig vid det dukade bordet och lät sig väl smaka av den nylagade fisken.

Ända sedan jag varit liten har jag önskat mej en egen liten knickedick. Kanske inte nödvändigtvis en äcklig liten mustaschprydd skalbagge att bära i bröstfickan men någonting som kan påminna mej om allt jag annars glömmer.

Idag ska jag till exempel komma ihåg att vattna blommorna (som inte fått vatten på 14 dagar trots att jag har en lista där jag skriver upp varje gång jag vattnat), föra in i almanackan alla gånger jag ska stå i Kaffestugan och alla gånger jag ska påa radion och klippa ur sådant jag vill spara ur de senaste månadernas tidningar.

Det är också bra om jag kommer ihåg att använda TNS:en innan jag somnar så jag slipper huvudvärk i morgon.
Jag kanske även ska komma ihåg att lägga barnen. De blir så trötta annars. Visserligen är det Bygglov i kväll och det är sonens favoritprogram men det är inte slut förrän nio.