Just nu läser jag James Pattersons kriminalroman “Den 1:a att dö”.

James Patterson är enligt baksidan en av USA:s mest lästa författare. Böckerna ges ut i 25 länder.
Jag har ännu inte kommit underfund med varför.

Boken har ingen strålande personbeskrivning, eller miljöbeskrivning. Den har hittintills (jag har läst halva) inte varit spännande, tänkvärd, upphetsande… ja, inte ens ögonbrynshöjande.
Jag har inte fattat tycke för huvudpersonen.

Baksidetexten berättar att boken handlar om fyra väninnor som tillsammans löser brott. Än så länge är de bara tre väninnor. Jag undrar om den fjärde tillkommer eller om de skrivit fel.

Jag tycker att James inte är tillräckligt insatt i vad det innebär att vara kvinna för att skriva en bok där huvudrollsinnehavaren och flera av bipersonerna är kvinnor.

Det här är inte en bok jag rekomenderar. Såvida man inte vill ha en lättläst bok som handlar om läskiga mord, tillräckligt hafsigt beskrivna för att man inte ska känna minsta lilla rysning utmed ryggraden.

Men jag tänker läsa ut den. Jag hör inte till dem som inte läser klart en bok. Jo, det har hänt en gång, men det kommer inte upprepas.
Någon har tagit sig tid att tänka, fantisera, samla information och sedan skriva. Har jag i min tur köpt boken är det min skyldighet att läsa den till sista punkten.