Hädanefter tänker jag alltid gå en extra runda på kvällen och se till att våra dörrar är låsta. För någon dag sedan var det inbrott i ett område i närheten och rånarna band sina offer och hotade dem med pistol och kniv. De fick med sig pengar, dator och kamera. Man vet inte hur de tog sig in, kanske genom ett öppet fönster eller om någon glömt låsa en dörr.

Det vore fruktansvärt att bli av med en dator, vår fina kamera eller pengar (även om det är rätt snålt med just den varan hemma hos oss) men ännu mer fruktansvärt är att bli hotad, attackerad eller skadad. Och det allra, allra värsta är om någon skulle ge sig på barnen.

Jag vet inte hur jag skulle reagera om någon bufflade sig in hos oss eller om jag skulle råka överraska en inbrottstjuv.

Däremot vet jag hur jag reagerar om jag blir rånad på gatan. Jag blir arg!

För många år sedan var jag och maken på en liten semestertripp i London. En kväll skulle vi ut och leta restaurang och gav oss av, med nyinköpta systemkameran i stora kameraväskan på axeln. Vi gick och gick och kom efter en stundstraskande in på något som närmast kan beskrivas som ”bakgator”. Efter ett tag upptäckte vi ett gäng killar i vår egen ålder som kom gående bakom oss men på andra sidan gatan. De såg lite misstänkta ut så vi skyndade på våra steg.
Det gjorde de också. Då gick vi ännu fortare… och det gjorde de med. Dessutom drog den ene killen av sig sitt nitbälte, vek det dubbelt och började piska med bältet mot sitt ben, en ganska hotfull handling i mina ögon.
Plötsligt korsade gänget den bil- och folktomma gatan och kom upp alldeles bakom oss. Vi kände oss som värsta turisterna med den stora kameraväskan, och det var ju precis vad vi var också.
Jag blev helt fantastiskt, ursinnigt vrålarg och var beredd att tjonga till dem alla fyra om de så mycket som tittade på kameraväskan. Inte en så genomtänkt och fruktsam taktik förmodligen.
Maken, som alltid besuttit större tankeförmåga än jag, handlade däremot rationellt och drog med mig, med stora steg mot en baksideingång till ett hotell. Han ringde på och såg jättemycket ut som om det var vårt hotell, där vi skulle gå in.
Innanför glasdörren såg vi portiern kika åt vårt håll, en liten smal kille som förmodligen inte skulle göra mer än hålla för både ögon och öron om han anat vår belägenhet. Detta såg däremot inte rånargänget (som tur var) och det gick förbi oss med besvikna blickar.

Vi har larm på vårt hus. Både på dörrarna, och så har vi rörelsedetektorer inne i huset.

Några månader efter att vi installerat larmet kom jag ensam hem en eftermiddag för att göra mig vacker och åka på visit. När jag kom innanför dörren upptäckte jag att larmet gått igång. Systemet indikerade att någon rört sig i vardagsrummet på nedervåningen.
Något nervös tog jag ett varv på nedervåningen utan att upptäcka några sönderslagna rutor eller uppbrutna dörrar. Sedan ringde jag maken. Han gissade att någon klättrat upp på vedhögen som vi då hade liggandes utanför tvättstugan (nu flyttad in i garaget (vedhögen alltså, inte tvättstugan)) och sedan tagit sig in via sovrumsfönstret som stått på glänt. När han/hon gått ner för trappan från övervåningen har han fångats av rörelsedetektorn. Maken kommenderade mig grundlig genomsökning. Förmodligen var förövaren kvar i huset eftersom alla dörrar var låsta.
Jag gjorde ett halvhjärtat och aningen räddhågset försök att leta igenom undervåningen. Jag tittade i garaget, även under bilen, i förrådet, i klädkammaren, på toaletten, kontoret, vardagsrummet och städskåpet. Ingen tjuv och inga spår. Jag gick ut i köket och greppade en kniv. Sen tänkte jag lite… och la tillbaka den igen.

Istället ställde jag mig i hallen och ropade högt och tydligt:
-Om det finns någon tjuv här inne just nu, så vill jag bara tala om att jag tänker gå ut och ställa mig på baksidan av huset, så kan du passa på att gå ut här på framsidan. Jag lovar att jag inte tänker titta på dej.

Ta inte med dej nåt är du snäll, ville jag ropa också, men jag vågade inte.
Sen gick jag ut genom altandörren och ställde mig och väntade i trädgården med bultande hjärta. Jag kände mig minst sagt fånig, men om det nu VAR en tjuv så var det här det bästa jag kunde komma på. Och vad annat än en tjuv skulle det kunna vara?

Efter bara någon minut så hörde jag hur det ryckte i entrédörren på framsidan och jag hörde steg från gången framför huset.

Vad tror ni jag gjorde då? Tror ni jag blev rädd och sprang till skogs? Tror ni jag höll mitt löfte till tjuven och inte tittade?

Neejdå! Jag övermannades av en överväldigande nyfikenhet och sprang till framsidan av huset och tittade!
Där stod en man och ryckte i dörren.
”Securitas” stod det på hans svarta skjorta. Jag blev mycket förvånad över att finna en Securitasvakt vid vårt hus. Vi hade nämligen inte kopplat larmet till Securitas än.
-Är det här larmet har gått? frågade mannen.
-Jaaa, erkände jag, men vi har inte larmet kopplat.
-Vilket nummer har ni på huset?
-X, sa jag (inte, men det kan ni ju få tro).
-Då är det inte här larmet har gått.
-Jo, det har det gjort. Kan inte du följa med mej in och leta efter tjuven?
-Nej, jag måste ju kolla upp larmet vi fått förstår du väl.

Det kunde jag ju förstå, och ensam och fnissig men samtidigt med hjärtat i halsgropen, forsatte jag mitt sökande, på övervåningen. För säkerhets skulle tog jag en runda på nedervåningen först, ifall tjuven gått ner medan jag pratade med Securitasgrabben. Eftersom larmet gått på ett annat hus i området förstod jag ju att vi förmodligen fått ”besök”.

Jag gick med darrande ben uppför trappan. Ingen syntes till i allrummet. Jag tittade bakom soffan ifall tjuven var en smal en. Jag tvingade mig att öppna dörren till klädkammaren och bläddrade bland tunikor, klänningar och skjortor. Ingen tjuv.
Jag sökte i badrummet, ingen i badkaret, ingen i duschen.

Jag letade i sovrummen. Det var förskräckligt spännande att titta under sängarna. Hade jag varit tjuven skulle jag definitiv gömt mig under en säng. Till slut var hela huset väldigt väl genomsökt och ”säkrat”.

Vi vet ännu inte vad som hände. Tekniskt fel kanske. Det hade i alla fall inte varit inne någon i huset.

Men jag erkänner att jag duschade med duschdraperiet fråndraget (tänkandes på Hitchkocks klassiska duschmord) och vidöppna ögon trots att schampot sved i ögonen.

Och nu håller jag åter alla dörrar låsta, alla fönster stängda. I natt kommer jag drömma om tjuvar, rånare och schampo i ögonen.