Jag brukar försöka läsa en bokserie i rätt ordning. I Michael Connellys serie om Harry Bosch gjorde jag så till exempel. Henning Mankells böcker om Kurt Wallander, Guillous om Hamilton, Marklunds om Annika Bengtzon…

En serie som jag däremot inte haft någon ordning på är Åke Edwardssons om kriminalinspektör Erik Winter. Jag har läst lite hipp som happ, allt eftersom jag hittat böckerna billigt på torget.
Häromsistens kompletterade jag serien med böckerna “Låt det aldrig ta slut” och “Himlen är en plats på jorden”. Den första av de två läste jag klart under två dagar. Jag hade glömt hur bra Edwardsson skriver. Språket suger mig vidare i händelseförloppet. Långa harang-meningar blandas med staccatokorta och formar ett levande språk som ger en levande berättelse där det inte krävs minsta ansträngning från min sida. Det är ett driv, ett flöde, en oemotståndlig lust att bara läsa, läsa, läsa vidare till sista sidan.

Nu återstår halva “Himlen är en plats på jorden” och sedan har jag bara den allra sista boken kvar; “Den sista vintern”.