I dag ska jag till optikern. Jag sviker min gamla vanliga optiker Synsam, som jag gått hos i 15 år, och vänstrar med berått mod hos Karvik. Förundersökningsledaren har gått till dem ett tag och är mycket nöjd.
När jag ringde för att boka tid frågade de direkt om jag hade något önskemål om optiker och föreslog sedan att jag skulle använda samma kvinna som min man. Hon är bra enligt Förundersökningsledaren så jag hoppas jag ska bli nöjd.

När man som jag sitter med terminalarbete dagarna i ända, behöver man kolla upp synen ungefär en gång om året. På senaste tiden har jag upptäckt att jag ser ganska suddigt på långt håll med vänsterögat, alltså även med glasögonen på. Jag vet inte hur länge sedan det var jag var på synundersökning senast, men jag har på känn att det var mer än ett år sedan.

Första gången jag var på undersökning tror jag att jag var i 12-årsåldern. Mamma tog med mig till en optiker i Götene och optikern drog med mig in i ett mörklagt sunkigt undersökningsrum. Jag fick sitta i en höj- och sänkbar stol, optikern drog sin rullbara kontorsstol närmare min stol och placerade sitt ena ben mellan mina. I mitt minne gjorde han inga mer närmande men jag upplevde det som obehagligt och olustigt. Det var en sådan där situation som gör att man drar sig för att gå till optikern igen, och hellre dras med dålig syn.