I dag tog det 18:10 minuter att cykla till jobbet. Jag hade ingen att tävla mot och jag kände mig manad att ta det lite lugnt och njuta av nattens regn som förvandlats till slöjsvepande dimma under de första morgontimmarna.

Hemma hos oss blev det dock inget nattaregn. Det kom några droppar i går kväll men det där skyfallet som jag trodde att jag cyklade ifrån uteblev. Jag hann binda upp pionerna och ställa fram alla utekrukor som vanligtvis häckar nära väggarna för att de skulle få en chans till gratis bevattning men det visade sig vara ogjort arbete.
Förhoppningsvis regnar det lite i dag i stället.

Strax efter Skogshyddan, mitt emot fotbollsplanerna, stod en polisbil parkerad vid Villabadet. Den stod där så ensam att jag reagerade. I diket precis utmed cykelbanan upptäckte jag strax två tillhörande poliser, en man och en kvinna.
Naturligtvis undrar jag vad de gjorde där.

Jag har tänkt igenom och förkastat ett antal idéer.
Det lär inte handla om span för de stod väl synliga och en tom fotbollsplan och några harmlösa villor är väl inga spanobjekt direkt.
Jag tror inte heller att de var där för att kontrollera bilar för de hade ingen fartkamera/pistol eller stopp-spade med sig.

Det mest troliga (enligt min begränsade hjärna) är att de var ute för att plocka pengar av barnen. Det är inte lönt att kontrollera lyset under dagtid men man ska ju ha cykelhjälm när man är under 15 år och många barn cyklar den här vägen till skolan.

Min teori understryks också av sammansättningen på poliserna. Det var en solbrun, ganska snygg man med bister uppsyn (bad cop) och en söt, något yngre blond kvinna med hästsvans (good cop). Jag kan riktigt se framför mig hur Herr Bister stoppar en förskrämd flickunge och börjar förmana henne om hjälmtvånget tills hon är nära att ta till lipen. Då bryter Fröken Hästsvans in och är snäll och timid och tröstar det stackars flickebarnet med att det räcker om hon tar med sig en böteslapp hem till mamma och pappa att betala per omgående. Och att alltid bära hjälm i fortsättningen.
Herr Bister tillägger att det inte är lönt att skylla på barnfattigdomen när man bor i ett av stadens finare bostadsområden och flickan cyklar därifrån så fort benen bär för att inte komma senare än nödvändigt till skolan, medan poliserna gör high-five bakom hennes rygg och gläds åt ytterligare lättförtjänta inkomster åt polisväsendet och de ökade möjligheterna att nu har råd att sätta åt de verkliga brottslingarna.

Kvinnan log mot mig när jag cyklade förbi. Jag drog slutsatsen att det var för att jag bar hjälm (tur att de inte stod där i går när jag glömt hjälmen) men när jag tänkt lite kanske det mer berodde på att jag under hjälmen hade en grön buff som smet åt runt hela huvudet och får mig att likna ett mänskligt klot och för att jag runt halsen bar en turkos skarf med hjälmens hakband knäppt runt en bit av skarfen för att inte riskera att få någon blåst på halsen.

Jag såg med andra ord inte riktigt klok ut och det kan förmodligen få även den vänaste poliskvinna att dra på smilbanden.