Det blev inget lapptäcke i går kväll heller. Förundersökningsledaren bestämde att det är hög tid att städa inför julen. (Det brukar vara Förundersökningsledaren som bestämmer sådana saker. Själv tycker jag att den uppskjutna städningen är den näst bästa (Den bästa är den som någon annan utför åt en.).)

Förundersökningsledaren dammsög medan jag plockade, la barn och skrev julkort.

Julkortsskrivningen blev ganska sent.
Det är märkligt vad svårt det är att skriva julkort när man är trött. Rätt som det var hittade jag ett kort i högen, där jag glömt sätta på frimärke. När jag sedan bläddrade igenom dem för att se så jag inte glömt frimärke på något mer kort upptäckte jag några kort där jag glömt skriva julhälsningen, och ett utan adress.

Hoppas det inte är fler trötta människor som skickar julkort i år. I så fall får brevbärarna ett elände.

I kväll blir det inte fler julkort, men tyvärr ingen lapptäckssömnad heller. Jag måste fortsätta städa.
Innan alla tomtar och änglar kan få flytta in i stugvärmen från vinden ska jag plocka undan de prydnadssaker jag har uppställda nu. Det blir alldeles för trångt om saligheten om de ska samsas med sina lite rödare släktingar.

Förundersökningsledaren har pixat att ställa upp julkrubban. Den ska fotas till kyrkans hemsida. Övriga julsaker tror jag att jag som vanligt låter barnen ställa ut. Det har lika bra öga (eller dåligt kanske är närmare sanningen) för det där som jag. Blir det för illa kan jag alltid smyga runt och rätta till lite i efterhand.

På lördag tar vi nog granen.
Men då hoppas jag innerligt att jag hinner fortsätta med täcket också. Det är för i all sin dar bara en vecka kvar, och alldeles för mycket kvar att sy.

Här är alla lappar sammansydda.

Nästa steg var att sy fast en smal brun remsa för att avskärma mönstret och få det att framträda tydligare.Den här smala ramen är bara 2 cm bred. Efter att den sytts samman med övriga delar kvarstår bara 8 millimeter.På det här kortet är nog färgåtergivningen en aning mer korrekt.
Jag syr fast de båda långsidorna först och så kortsidorna sist. Detta för att inte täcket ska se för långsmalt ut.

Efter att den bruna lilla remsan var på plats valde jag ut vilket tyg jag skulle ha till den breda ramen. Jag trodde jag skulle välja grön……men efter att ha stämt av några olika alternativ fastnade jag för det ljusbeiga, svirvlade tyget.Jag gjorde likadant här som med den bruna remsan; sydde fast långsidorna först och kortsidorna sedan, för att inte få täcket att se för långsmalt ut.
Den som är riktigt duktig gör snygga gerade hörn, men det tillhör den högra skolan, och den har jag tyvärr inte gått.