I dag har jag kommit ytterligare en bit på lapptäcket. Jag har strukit baksidan, mellanlägget och framsidan, lagt samman dem på köksbordet och satt ihop dem provisoriskt med säkerhetsnålar.

Återstår att quilta, skära till kanterna, räkna ut och skära till kantremsor, sy dit kantremsorna och sy fast dem för hand på baksidan.

Falunkorven borde hinna få sitt lapptäcke innan han blir myndig i alla fall.

Tidigare har jag testat hur mycket lakan jag behöver till bakstycket. Enklast är att lägga ut ett gammalt, väl nött och därmed riktigt mjukt och gosigt lakan, och sedan lägga på framsidan och klippa till det man behöver av lakanet. Jag klipper inte kant-i-kant utan låter baksidan bli större för att ha lite att ta av när det är dags att kantskära.

För att få baksidan lite roligare har jag låtit symaskinen arbeta och gjort några mönstersömmar i olika bruna, gröna och beige nyanser.
Brunt, grönt och beige.Blommor och blader.Och mera gröna blad.Två gröna nyanser av tulpaner möter varann.

För att få de olika tyglagren så släta som möjligt så lägger jag ut dem ett och ett på vårt stora köksbord och slätar ut dem med en snöborste. (Borsten har jag inte använt för att sopa rent bilen med.)
Underst hamnar baksidan, med sin rätsida ner mot bordet.Ovanpå baksidan kommer sedan mellanlägget. Det som gör täcket lite fluffigt. Jag använder oftast en fleecepläd som går att köpa billigt på Jysk. Den är lagom tjock och blir nästan lite elektrisk när man stryker ut den med borsten, och det gör att de olika lagren lättare fäster i varandra.Har man tur så är fleecefilten också lagom stor…Till sist kommer så själva lapptäcket på plats. Det är bra att ha någon till hjälp som kan hålla i ena änden medan man själv står och måttar i den andra. Men som ni såg av tidigare bilder så har jag både Guldgossen och Förundersökningsledaren i närheten.
Nu börjar det likna någonting!

Jag har 80 stora säkerhetsnålar som jag fördelar så jämt som möjligt över täcket.Det är extra viktigt att kanterna är ordentligt sammannålade.
När jag sedan sätter fast säkerhetsnålarna måste jag rulla täcket försiktigt, för att komma åt att nåla utan att riskera att de tre lagren flyttar sig i förhållande till varann.