I den sköna värmen från brasan jag har läst ut David Baldaccis bok “Total Kontroll”. 490 sidor spänning. Och jag gillar spännande böcker.

Boken bjuder på en ganska invecklad historia. I bland känner jag mig nästan lite borttappad, mest på grund av alla amerikanska namn som jag inte orkar lägga på minnet. Den skulle göra sig fantastiskt bra som film – och har kanske gjort det också. Jag har inte forskat i saken.

En av de saker jag verkligen gillar är hur den manlige författaren vinnlagt sig om att teckna ett så komplext porträtt av den kvinnliga huvudpersonen. Hon är advokat och kan vara kyligt beräknande, logiskt och kvicktänkt – egenskaper som i deckargenren oftast förknippas med män, men hon är samtidigt mor och dotter. Hon blir liten och överlämnande i sin fars närvaro och helt paralyserad och irrationell när hon tror att hennes dotter utsätts för fara.

Någonting med språket gör att läsandet inte flyter så lätt som det skulle kunna göra. Det finns många tekniska termer och fackuttryck men jag tror inte att det är det som är boven. Efter att ha läst Tom Clancys böcker känns det här mer som att läsa Bamse, men något får mig att stanna upp och ibland somna ifrån läsningen. Jag har inte känt den där sköna hungern som gör att man vill läsa på varje ledig stund, som gör att lampan inte släcks förrän efter midnatt, som gör att boken hamnar i väskan till och från jobbet.

Jag vill ändå rekommendera “Total Kontroll”. Gillar du spänning, invecklade historier och kan blunda för att alla karaktärer utom just huvudpersonen är relativt stereotypa så är det här en bok för dig.