Jag trodde att jag skulle sluka böcker under Dalslands Kanalresan och hade bunkrat upp med tre stycken, men jag hade helt enkelt för trevligt sällskap för det. Jag läste lite på kvällarna, och någon gång emellanåt annars också, men på det stora hela har jag läst ganska lite under den här semestern.

Jag har redan tidigare gett en beskrivning av den bok jag läste i början av semestern.
Under Dalslands Kanal-turen tog jag mig an Dan Buthler och Dag Öhrlunds “En nästan vanlig man“. Det är en bok i min smak. Ganska otäck, lite spännande och en aning pillemarisk. Ingenting för känsliga läsare kanske men jag tyckte om den.
Språket var helt okej, inget att snubbla eller störa sig på. Miljö- och personbeskrivningarna tyckte jag först var ganska enkelspåriga men efterhand upptäckte jag att de förstärkte berättelsen. Det enda jag egentligen reagerade över som negativt med läsupplevelsen var att slutet, som säkert skulle föreställa oväntat, inte var särdeles överraskande.

Den bok jag avslutat nu på morgonkvisten är Jens Lapidus “Livet deluxe“. Jag har älskat både “Snabba Cash” och “Aldrig fucka up” och har verkligen sett fram emot att få läsa den tredje av Lapidus böcker.
Språket är detsamma, det där stolpiga, rappa som utgör den allra största delen av personbeskrivningarna. Miljöerna är desamma; förortslägenheter, sjangserade casinon, Stureplan, hotell och restauranger. Huvudpersonen – Jorge, är densamme som i tidigare böcker, men JW, som haft huvudrollen i Snabba Cash, har krympt samman en aning i den här boken. Han är mer anonym, lite svårgreppbar i beskrivningen. Bokens andra huvudperson – Natalie, har inte heller hon fått riktigt den uppmärksamhet hon förtjänar av författaren. Jag skulle vilja ha ett djupare personporträtt av henne, lite mer kött på benen.
Ändå är “Livet deluxe” en riktigt slukarbok. Jag längtar redan till nästa bok, utan att veta om Lapidus håller på med en fyra.

Update: Jodå. Enligt Jens Lapidus facebooksida håller han på med en fjärde bok nu. Han har skrivit till och med sidan 53 eller något liknande. Han har också gett ut en novell – “Mamma försökte”.