Jag ger bort böcker.

Jag känner mig hur redig som helst som lyckas med konststycket att faktiskt rensa ur och ge bort några av mina skatter. Jag tar lite i taget. En bok då, och en då. Annars skulle det nog inte gå.

Det är mina kollegor som får agera mottagare. Det känns tryggt. Skulle jag mot förmodan ångra någon bortskänkt bok kan jag kanske med att be att få den i retur.
Häromdagen var jag nära att plocka med mig Åsne Seierstads “Hundra och en dag” och “Bokhandlaren i Kabul” men så läste jag lite på baksidestexten och insåg att det där faktiskt är böcker som jag nog vill läsa om, så de får stå kvar i hyllan ett tag till.

I kväll har jag plockat ut följande titlar för vidare transport till jobbet:
Till båda polerna (utan skägg) – Catharine Hartley
Brödraskapet – John Grisham
Ängeln på sjunde trappsteget – Frank McCourt
Bortrövade – Deborah Moggach
Törnfåglarna – Colleen McCullough
Förklädd till man – Norah Vincent

Planen är att någon gång i framtiden bara ha pocketböcker när det gäller skönlitteratur. Men det kräver att jag lyckas byta ut många av mina inbundna spara-böcker till pocket-dito så det kan bli ett evighetslångt projekt.
För att förenkla livet har jag gjort en lista. (Jag är lite förtjust i listor.) I en excellfil skriver jag in de författare jag läst, har köpt böcker från, eller vill läsa i framtiden. Ett ark för varje författare. Och så fyller jag på med information om deras böcker, utgivningsår, om de ingår i någon serie, huruvida jag läst böckerna, om jag äger dem och så en liten kommentar om varje bok.
Jag försöker så sakteliga övertyga mig själv om att den där excellfilen är lika mycket värd som att ha böckerna fysiskt stående i mina hyllor. Det går väl sådär. Men det är en god hjälp i en nödvändig process. Det är nämligen svårt att köpa nya böcker när hyllorna bågnar.