Jag ska komma med förslag på en meny vid bröllopsmiddag. Ett par vänner från Albanien ska gifta sig om några veckor och de vill gärna ha vanlig traditionell svensk bröllopsmat.
Kriterierna är att det ska vara gott, så att bröllopsgästerna är glada och nöjda, och att det ska vara billigt. De räknar med mellan 20-30 gäster.
Jag har funderat på en snitt till förrätt, med rocculasallad, någon röra, gurka och kräftstjärtar eller räkor, kanske rödlök. Lite dill. Kräftstjärtar är visserligen dyrare än räkor men räkor behöver man lägga på mer av för att det ska se någonting ut för världen så jag tror att det går på ett ut.
Till huvudrätt har jag tänkt på fläskfilé, lax eller kyckling. Jag tror kyckling är billigast och det är lätt att få gott också. En god marinad med sötsur chilisås och vitlök och soja, och så in i ugnen bara.
Taryacimarinerad lax är också väldigt gott och helstekt fläskfilé är ju också mumma, kanske med svampsås.
Om man väljer kyckling vet jag inte riktigt vilken sås som passar bäst. Min mamma föreslog en kall gräddfilsås med finhackad rödlök och gurka. Det är enkelt men gott.
Smörstekt kulpotatis med rosmarin är gott. Riktigt smör och in i ugnen det också. Eftersom maten inte är till fler gäster än 20-30 så tror jag man kan få plats med allt i en ugn. Vi har tillgång till en ugn med tre falser. Kulpotatis går att köpa till överkomligt pris, färdigskalade i glasburkar på ÖB.
Som efterrätt tänkte jag först på glace-a-four (eller hur det nu stavas) men det är ju lite krångligt. Maken föreslog fruktsallad med vispgrädde och det är ju riktigt gott faktiskt. Man kan blanda ut några burkar fruktcoctail med färsk frukt så får man sockerlagen på köpet.
Jag har också tänkt på philadelfiaostglass, med kiwi och silverkulor. Det är lite lyxigare. Man skulle kunna frysa in det i portionsglas så blir det inte så söligt när man tar sig.
Om man serverar allt på tallrikar och inte gör gående bord så har man koll på hur mycket som går åt och har lättare att beräkna. Det ser lite lyxigare ut också tycker jag, lite mer högtidiligt. Dessutom blir det inte så mycket rester.
Tårtor tänkte jag baka. Det är inget stor jobb till så få personer. Köpebottnar och grädde, sylt, marsansås och så får det nog bli prinsesstypen. Jag kan inte göra våningstårta men det är smällar man får ta. Helst skulle jag vilja göra en vit, men vit marsipan, finns det att köpa? Jag ska kolla hos konditorierna.
Nu får ni väldigt mycket hemskt gärna komma med förslag på god och lättlagad mat till en billig peng.
Tack och bock!
Hej Zäta! Så mycket har hänt sen jag sist tittade in och du orkar vara så flitig med skrivandet, helt otroligt. Vi har precis haft en fest för tjugo personer och hade bufffé. Det var lite jobbigt att fylla på buffén och se till att maten var snygg, så det är nog mycket lättare och lyxigare med maten upplagd på tallrik. Päronsoppa eller avocadovisp tycker jag är goda och snygga efterrätter och har härlig grön färg. Ja, Lycka till med bröllopet. Hälsningar Hulda
Oj lilla svalan! vilken tapper liten hjältinna hon är.
Tänker så det knakar men kommer inte direkt på några bra menytips, du har ju jättebra idéer själv. Det enda jag kommer på är pannacotta till efterrätt, ganska billigt, godast att smaksätta med bara vanilj och sedan toppa med vad som helst som ser tjusigt ut, hallon, hyvlad choklad, silverkulor, godis, burkmandariner…. Kan göras i fina glas, gör inget om gästerna får olika glas tillexempel ser bara festligt ut. En annan fördel är att de görs i förväg och är bara att ställa fram, fast man måste ha plats i kylen förstås = ev nackdel. Gott är det i alla fall!
Lycka till
Kram Helena