Här är receptet på den riktigt goda chokladpajen. Receptet är hämtat ur tidningen “Laga Lätt”. För övrigt en tidning jag rekommenderar å det varmaste.

MÖRK CHOKLAD- OCH KOLAPAJ
Tar ca 30 minuter att laga + tid för vila i kylskåp och gräddning.
Blir ca 10 bitar.
Ugnstemp: 175 grader.

Rör ihop 4 dl vetemjöl, 2 msk (jag tog 4) socker, 2 msk kakao och1½ tsk vaniljsocker. Har du en matberedare så använd gärna den. Jag körde med degkrokarna på elvispen.
Finfördela 100 g smör i det torra och blanda ner 2 äggulor och 1 msk vatten. (Det är här degkrokarna är roligare att jobba med än händerna, för den som inte är begåvad med en matberedare.)

När du har lyckat joxa ihop en deg ska du trycka ut den i en pajform som är 24 cm i diameter. (Jag hade en större, säkert 30 cm, och det räckte degen till för också. Egentligen är det lättare att kavla ut degen och sedan föra över den till en form, men det är som man är van att jobba.) Se till att du har degen ända upp på kanterna.

Nu ska degen vila 30 minuter i kylskåpet.

Picka degen med en gaffel så att den inte bubblar sig i ugnen och tryck fast aluminiumremsor längst med kanterna så att inte degkanten kanar ner under förgräddningen.

Förgrädda i ugnen i 12 minuter. (Det tog betyligt längre tid för mig men å andra sidan var pajskalet stenhårt två dagar senare så jag förgräddade säkert för länge.)

Under tiden som skalet förgräddas gör du fyllningen.
Elvispa 2 hela ägg med 2 msk socker (än en gång dubblade jag till fyra för jag tyckte det verkade för klent med 2, men det är en smaksak) så det blir tjockt och fluffigt.
Smält 1 msk smör (här höftade jag till lite mer eftersom jag hade en större pajform) tillsammans med 100 g mörk choklad (70 % är lagom enligt receptet). (Jag drog i med 150 g choklad och det var nog bra för min paj i alla fall.)
När chokladen smält (det är viktigt att man inte värmer en sekund längre än att det precis smälter) så vispar man ner chkoladblandningen i äggsmeten och rör runt tills det blandats ordentligt. (Rör man för mycket tappar man sockerkakspöseffekten och blandar man för lite blir inte smeten homogen så det där är en konst.)

Ta ut det förgräddade pajskalet ur ugnen och bred ut 3 dl kolasås som du köpt i förväg i lämplig affär. (Jag tror jag tog mindre än 3 dl och det ska man inte göra. Däremot struntade jag i att bre ut den. Det räckte gott med att ringla och ringla och ringla över botten tills den var täckt.)

Skeda över chokladfyllningen. (Min fyllning var inte alls skedningstjock utan gick att hälla över och bara fösa ut i kanterna lite.)

Grädda i 12 minuter. (Jag gräddade mycket längre men det beror ju på vilken ugn man har. Känn med en sticka och avgör hur pass kladdigt du vill ha det.)

Låt pajen kallna i formen innan den skärs upp. (Det där förstår jag mig inte på. Varför ska man låta något kallna som är mycket godare när det är ljummet eller varmt, och kan man inte bara ställa fram formen så att folk får ta så mycket de vill?!)

Servera med hallon och kanske en kula vaniljglass eller vispad grädde. (Hallon och choklad är en finfin kombination som jag rekommenderar i alla lägen.)