Jag hörde att vi svenskar förbrukar 3 miljoner granar varje jul. Man uppskattar att 600.000 st även knycks!

Granknyckare har jag aldrig varit, men vi brukar såga oss (Hugga sig en gran låter ju mera rätt men faktum är att vi alltid sågar ner granen. Vi har en kompis som brukar skjuta sin gran, men utan jaktlicens så håller vi oss till sågen.) en gran i mina föräldrars skog men i år började det glesa ut på de fina granarna, så vi har köpt oss en i stället.

Till en början var jag inte så glad åt granen. Den såg ut som en rotborste ungefär. En massa grenar utan ordning och inte alls så där väldefinierad som jag vill ha det.

Lilla Svalan har fått det ansvarsfulla uppdraget att se till att granen har vatten.

Vi klädde granen dagen före julafton. Det har blivit tradition här och jag tycker det känns rätt. Det är nog Bullerbyböckerna som fått mig att känna att kvällen före julafton är rätta tillfället.

I år var det lilla Svalans tur att sätta stjärnan i toppen.Det är ett ärofyllt uppdrag som barnen nogsamt turas om med. Det är också därför vi fotar, så vi ska kunna gå tillbaka och se vem som hade äran året innan.

Om ni tycker att trappan verkar lite sned så beror det på att jag har tiltat bilden för att få granen att verka rät. Och om ni tycker att tapeterna verkar rosa så är det en illusion. De är brun-grå.

Förundersökningsledaren sätter alltid i ljusen. Det är mannens roll. Sedan kan han gärna få dra sig tillbaka och låta mig och barnen pynta resten. Främst eftersom han har en betydligt mer sparsmakad stil än vi. Om han hade fått bestämma hade vi haft en gran med bara några röda kulor i. Nej, mycket ska det vara. Allt pynt i lådan måste upp, och gärna något nyinköpt också.

Årets nyheter var några små röda och guldiga kulor, röda rosetter och guldfärgade änglar. Allt inhandlat på Second Hand för ca 15 kr.

Så här blev resultatet.Nej, jag busar med er lite…

Så här blev granen när det fått sina nya kläder:Visst är den betydligt snyggare med kulor och glitter än när den stod bar med bara barr!

Okej, här kommer några riktiga bilder:

På julaftons kväll var det fullt med paket under granen och lilla Svalan hoppade in för jultomten och delade ut klappar. (Jag har ju redan för två år sedan avlivat den skäggige mannen i rött så vi behöver inte vänta på att han ska komma längre.)

Har man inte tillgång till gran går det lika bra med något annat som sticks.Svärföräldrarna hade fått tag på en tall och den var också fin, om än något glesare…