Kyckling av något slag stod på menyn för dagens middag. Jag stod i köket och tittade på den gula Eldoradopåsen och funderade på vad jag skulle hitta på. I kylskåpet hittade jag selleri och paprika och sim salabim så blev det en riktigt god kycklinggryta.
Här är det ungefärliga receptet:
1 kg kycklingfiléer
1 ½ dl chilisås
4 tsk olja
1 stor lök
1 stjälk selleri
1 ½ paprika
en bit ingefära
örtsalt
svartpeppar
garam masala
creme fraiche av valfri fetthalt
några stänk guldsoja
Gör så här:
Skär bort allt äckligt från kycklingsfiléerna. Strimla köttet i tunna strimlor som är cirka 5 cm långa. Det är lättare att få fina strimlor om köttet fortfarande är något fruset när man skör det.
När jag strimlat klart återstod 820 g av det ursprungliga kilot kött. En mindre nogräknad person får säkert mer kvar.
Marinera kycklingen i chilisås medan du förbereder de andra ingredienserna.
Mängden chilisås är naturligtvis valfri beroende på hur stark man vill ha anrättningen. Jag tog 132 g vilket motsvarar knappt en och en halv deciliter.
Skala och hacka en rejäl gul lök.
Min var på 155 g. Hur grov- eller finhackat du vill ha beror på hur kräsna dina barn är. Mina är väldigt kräsna = minismå bitar av löken.
Fräs löken mjuk i olja.
Jag använder rapsolja med det går lika bra med vilken olja som helst. Mängden avgör du också själv. Jag tog till ganska rejält för lök suger upp så mycket och jag vill inte ha bränd lök.
Medan löken börjar fräsa ansar och finhackar man en selleristjälk.
Gillar man sellerismak tar man mer och tycker man det smakar skunk kan man ta mindre eller utesluta den helt. Jag använde 53 g.
Häll i sellerin i löken och låt den fräsa med och mjukna.
Medan selleri och lök fräser kärnar man ur och strimlar ungefär en och en halv röd paprika.
Det går naturligtvis bra med gul eller orange också, men röd ger fin färg.
Jag använde 265 g paprika men det går bra med mer eller mindre efter tycke och smak.
Låt även paprikan fräsa med i pannan.
Skala en bit färsk ingefära och finhacka eller kläm ur saften genom en vitlökspress. Ner med det i pannan.
Jag tog cirka 1 cm av en ingefärabit men det var för lite. Smaken försvann bland det andra. Ta alltså gärna en rätt rejäl bit. Ingefära är ju så gott!
När grönsakerna mjuknat i pannan tillsätter du den marinerade kycklingen. Häll i allt från skålen du marinerat i så att du inte går miste om köttsaft eller chilisås. Det är ju meningen att det ska bli en gryta.
Stek på på högsta värme tills allt kokar ordentligt och du inte längre är rädd att kycklingen ska ge dig några farliga bakterier.
Tillsätt en burk creme fraiche.
Jag använder nästan alltid gourmetvarianten med 15 % fetthalt, men det blir naturligtvis godare om man använder en fetare variant.
Krydda grytan med örtsalt, svartpeppar och garam masala.
Jag var ganska försiktig och använde den lätta handen när jag doftade över kryddorna men det är en smaksak som allt annat i det här receptet.
Droppa slutligen i några stänk guldsoja för att sätta färg på maten och servera med kokt ris eller stompad potatis.