På påskafton bjöd vi hit goda vänner. Jag fick för mig att bjuda till med en riktigt rejäl buffé och hittade recept i Arlas lilla häfte och i Coops “Med Mera”-tidning. Dessutom hittade jag på några egna saker. Som vanligt lagade jag för mycket mat och nu har vi ätit i dagarna tre. Jag bjöd hit mina föräldrar på rester i går men det finns fortfarande mat kvar i kylen.
Här är menyn:
Välkomstdryck
Apelsinjuice med grenadin
Kalla rätter
Sesamkex med topping
Krämig äggsallad med brödpinnar
Petit choux
Kokta ägg
Varma rätter
Sötsura kycklingspett med ruccolapesto (Peston glömde jag tyvärr servera.)
Köttbullar på spett
Potatisgratäng
Rostad sparris med fetaost
Parmalindad rostad färskpotatis med syrlig sås
Broccolipaj med philaost
Bakade ägg
(Jag hade tänkt att komplettera med potatispizza men tiden räckte inte till vid förberedelserna och just potatispizzan var den rätt jag bestämt kunde få utgå redan när jag planerade maten.)
Tillbehör
Gurkstavar
Kalamataoliver (För att de är godast.)
Marinerad fetaost (Jag köper Apetinas färdiga, den är god.)
Småtomater (Kvisttomater med mycket smak.)
Blandade salladsblad (Jag tog en påse grekisk blandning och en påse italiensk.)
Stavar av portvinscheddar (Falbygdens Ost. Fantastiskt god!)
Paprikastänger
Majs (Från burk.)
Rädisor
Avokado (Halverad och skuren i skivor.)
Grekiskt lantbröd, smör och Falbygdens påskost (Vi köpte brödet på Coop, annars hade det naturligtvis varit mer pretentiöst att baka själv. Men ska man hårdra det borde jag kanske kärnat smöret själv också…
Till kaffet
Mazarinkaka med blåbär
Blåbärskaka med citronmaräng
Det mesta smakade bra men tyvärr blev ingen av kakorna något vidare. Mazarinkakan var för torr och blåbärskakan för seg. Mina personliga favoriter var sparrisen, de bakade äggen och sesamkexen.
Och här kommer recepten…
Välkomstdryck
Ta fram finglasen. Häll upp lite strösocker i en skål. Gnid kanten av glasen med en bit citron och doppa dem genast i sockret. På så sätt får du vackert frostade kanter. Häll upp apelsinjuice i glasen. Halva glaset eller kanske 2/3 är lagom. Häll sedan försiktigt i cirka en matsked grenadin i varje glas. Använd gärna en spetsig matsked och häll inte från hög höjd utan så nära ytan som möjligt. Då borde du lyckas att få grenadinet att lägga sig i botten av glasen utan att blandas med apelsinjuicen. Om du är osäker på resultatet kan du också göra i ordning glasen en bra stund innan servering så att grenadin och juice hinner separera.
Servera med en halv skiva citron hängandes på kanten och med ett sugrör.
Eftersom jag brukar använda mina finglas på fot klipper jag till sugrören i förväg så att de blir lagom långa i glasen.
Sesamkex med topping
Till kexen behöver du:
2 dl sesamfrö
1 dl solroskärnor
1 dl majsmjöl
½ dl linfrö
½ tsk salt
½ dl olja
2 dl kokande vatten.
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt olja och det kokande vattnet och rör om till en lös smet. Häll ut smeten på papprad plåt och bred ut tunt. Sätt in i mitten av ugnen på 150 grader och grädda i 1½ timma. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar minst en timma eller längre, gärna över natten.
Bryt den stora kakan i lagom munsbitar.
När det är dags att servera kan du toppa med vad som helst.
Jag blandade avrunnen yoghurt med pepparrot och riven smakrik ost, och la en klick på varje kex. Sedan toppade jag med persilja, flingsalt och några solrosfrön.
Kexen var en riktig höjdare så de kan jag rekommendera. Enkla att göra var de också.
Krämig äggsallad
Du behöver:
8 hårdkokta och avsvalnade ägg, så stora som möjligt
1 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
2-4 krm salt
5 msk finhackad gräslök
200 g skalade räkor (det behövdes inte alls så många)
160 g löjrom eller annan rom (det gick inte åt så mycket heller, ta bara minsta burken)
Gör så här:
Skär försiktigt av toppen på äggen med en synnerligen vass kniv. För mig funkade det inte att “hugga till” utan jag fick i stället “såga” mig igenom skalen.
Gröp försiktigt ur äggen utan att skalen går sönder.
Hacka ägginkromet och blanda med creme fraiche, senap och gräslök. Smaka av med salt.
Lägg smeten i äggskalen och toppa med räkor, rom och eventuellt lite dill eller mer gräslök.
Ställ äggen i äggkoppar eller en äggkartong.
Servera med brödpinnar som du gör så här:
Tvätta en citron noga i varmt vatten. Torka av citronen och skär av det yttersta gula skalet (se till att inte få med något av det vita).
Lägg skalen i valfri olja (jag har använt rapsolja) och låt dra ett dygn ungefär. Sedan plockar du ur citronremsorna.
Ta valfritt antal rostebröd (beroende på hur mycket du vill göra…) och skär bort kanterna. Skär sedan bröden till “pinnar”, ½-1 cm tjocka.
Lägg ut pinnarna på bakplåtspapprad plåt och häll försiktigt oljan över. Jag tog en tesked och fördelade oljan rättvist. Eventuellt kan man även strö över någon bladkrydda eller flingsalt eller både också. Jag nöjde mig med citronoljan.
Rosta brödpinnarna mitt i ugnen på 225 grader tills de blir gyllengula.
Äggsalladen var god men ingen ahaupplevelse. Brödpinnarna fick dock en rykande åtgång. De hade en väldigt mild citronsmak och nästa gång tror jag att jag ska kosta på mig att använda färdig citronolja i stället, så blir det lite mer lagom smak.
Petit choux
Ta fram ett antal petit chouxer från frysen. (Har du inga sparade från ett tidigare tillfälle får du baka. Det är ganska svårt men väl värt ett (eller snarare några) försök för när det väl blir bra så blir det oftast väldigt bra.
Blanda en burk valfri cremefraiche med ett paket finhackad crabstick och lite finhackad dill samt eventuellt salt.
Klipp ett hack i varje petit choux och fyll hålet med cremen. Garera med kräftstjärtar eller räkor, en liten bit citron och en dillvippa.
Kokta ägg
Ta valfritt antal vita ägg. Vira in dem i rödlökskal och slå gummisnoddar runt om. Det går minst lika bra att knyta snören om, men det går fortare med gummiband. Koka dem som vanligt och kyl i kallt vatten. Plocka av gummisnoddarna och njut av de vackra mönster som skapats innan du äter upp äggen.
Sötsura kycklingspett med ruccolapesto
Tina 1800 g kycklingbröstfiléer.
Ansa dem och skär dem i strimlor, inte allt för mestunna.
Marinera dem åtminstone en halvdag i färdigköpt sötsur chilisås.
Trä upp dem på blötlagda spett och grilla dem.
Till ruccolapeston behövs:
2 vitlöksklyftor
½ dl pinjekärnor
1½ dl riven Kvibille präst (det går säkert bra med annan ost också)
3 dl ruccola
1 dl rapsolja
Skär löken i lite mindre bitar och mixa sedan lök, pinje, ost och ruccola och häll i oljan lite allt eftersom tills du får en lagom konsistens.
Ruccolapeston var en riktig höjdare och jag beklagar verkligen att gästerna inte fick chansen att smaka på den. När mina föräldrar kom för att äta rester dagen därpå fick jag dock fram den och åtminstone mamma uppskattade smaken.
Köttbullar på spett
Tina valfria köttbullar (till exempel Felix små delikatessköttbullar).
Trä upp dem på blötlagda spett och grilla.
Det går naturligtvis lika bra att steka egna köttbullar om man har tid och ork.
Potatisgratäng
Häll en påse potatisgratäng i en ugnsfast form och grädda i ugn enligt anvisningarna på påsen.
Eller gör en egen gratäng. Men de där färdiga påsarna som man köper ger väldigt goda gratänger och spar en fasa massa tid…
Rostad sparris med fetaost
Jag har gjort en stor sats. Det går alldeles utmärkt att halvera receptet.
Du behöver:
750 g färsk sparris
5 msk flytande margarin
225 g fetaost
1 dl mandelspån
Gör så här:
Bryt (eller skär) av den grövsta delen av sparrisarna. Ser de bra ut så kan du ju skippa det men de är inte goda att äta så fuska inte.
Lägg sparrisen i en ugnssäker form och ringla över margarinet.
Smula över fetaosten och strö till slut över mandelspånen.
Gratinera högt upp i ugnen på 250 grader i cirka 7 minuter eller tills fetaosten får lite färg.
Avnjut när de precis kommer ut från ugnen. Det är fantastiskt gott. Sparrisen hinner inte mjukna helt utan behåller en massa fin spänst och det passar så bra med sältan från fetaosten och det nötiga från mandeln som hinner bli rostad i ugnen.
Parmalindad rostad färskpotatis med syrlig sås
Det här var en enkel rätt att tillaga men väldigt god. Jag har gjort den på 21 potatisar men det är enkelt att anpassa mängden efter antalet gäster. Vi fick en hel del över och på måndagen skar Förundersökningsledaren ner resterna och stekte upp tillsammans med överbliven grillkorv och köttbullar och simsalabim så hade vi en riktigt god pyttipanna.
Du behöver:
21 små färskpotatisar
10 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
2msk flytande margarin plus lite olivolja
2 msk färsk hackad rosmarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skrubba potatisarna rena men behåll gärna skalet.
Dela skinkskivorna på längden och vira en halva runt varje potatis. Lägg potatisarna med skinkskarven ner i en ugnsfast form.
Ringla över flytande margarin (eller smält smör eller vanlig olja, allt efter smak och tycke) och lite olivolja. Strö över den hackade rosmarinen.
Stek mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Jag tog ut potatisen emellanåt och kände med sticka och plockade bort de som var klara allt eftersom. Eftersom potatisarna är olika stora så är det en fördel att ta dem lite pö om pö.
Till såsen behövs:
2 dl matyoghurt
2 krm salt
2 dl surkål
Blanda ihop alla ingredienser till såsen och smaka av om den behöver mer salt.
Tro mig när jag säger att såsen är god och passar perfekt till potatisen. Tro mig också när jag säger att jag inte har en aning om vad jag ska göra av resten av surkålen från den gigantiska burk jag köpte, och som ändå var den minsta jag hittade.
Broccolipaj
Du behöver:
200 g smör
5 dl bovetemjöl
1½ dl Kesella kvarg lätt
500 g broccoli (motsvarar 2 huvuden)
6 ägg
2 dl mellangrädde
3½ dl Kesella kvarg lätt
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
280 g Kvibille ädel
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Gör en pajdeg av smöret, mjölet och 1½ dl kvarg.
Tryck ut degen i två normalstora pajformar eller som jag gjorde, i ett antal portionsformar.
Låt formarna vila i kylen i 30 minuter.
Nagga pajskalen och klä eventuellt kanterna med aluminiumfolie för att de inte ska kana ner under förgräddningen. Förgrädda sedan mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Under tiden som pajskalen står i kylen förbereder du fyllningen.
Skär broccolin i små knippen. Koka dem ca 1 minut i lättsaltat vatten och låt den rinna av väl.
Vispa äggen, mellangrädden, 3½ dl kvarg, salt och peppar.
Fördela broccolin i pajformerna. Smula över ädelosten. (Jag tog philadelfiaost med smak av gräslök i ställe, för jag gillar inte ädelost.) Häll på äggstanningen och grädda mitt i ugnen tills pajerna är klara. Och de blir för mörka innan äggstanningen är klar kan du täcka pajerna med aluminiumfolie.
Tack vare bovetemjölet blir pajerna glutenfria.
Bakade ägg
Här är receptet för sex portioner.
Du behöver:
1 stor rödlök i tunna ringar
en klick smör
1 tsk socker
3 krm salt
1½ krm riven muskot
90-120 g babyspenat
3/4 dl riven Svecia
6 msk vispgrädde
6 ägg
cayennepeppar
gräslök
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Fräs rödlöken i smöret. Strö över socker, salt och muskot. Lägg i spenaten och låt den gå mjuk.
Smörja sex ugnsfasta portionsformar och fördela lök- och spenatfräset i formarna.
Lägg lite riven ost i varje form och häll 1 msk grädde i varje. Knäck ett ägg i varje form och baka mitt i ugnen i 10-12 minuter tills ägget blir lagom fast. (Du kan skaka lite på formen så ser du. Det ska inte vara för “klart”.)
Dofta över lite cayennepeppar och garnera med gräslök. Serveras varma.
Potatispizza
Det finns flera fina recept på pizzadeg men jag hade ämnat fuska med Santa Marias färdiga pizzabottnar som är som en tjockare variant av tacobröd.
Enligt ursprungsreceptet ska man inte ha någon tomatsås i botten men jag ämnade använda Santa Marias färdiga tomtsås som kommer i plastflaska.
Gör så här:
Bred tomatsås på fyra pizzabottnar.
Skala och Skiva 3-5 fasta potatisar riktigt tunt. Är det färskpotatis behöver de inte skalas men då behövs förmodligen fler potatisar. Skiva gärna med mandolin så att det blir lövtunna skivor.
Lägg ut potatisskivorna på pizzorna. Hyvla över parmesanost av god kvalitet.
Strö över ca 2 msk grovt hackad färsk rosmarin.
Ringla över ca 1 msk olivolja eller vad som blir lagom mycket beroende på storleken på pizzorna.
Strö över ca 1 msk flingsalt.
Dra några tag med pepparkvarnen över varje pizza.
Grädda pizzorna mitt i ugnen på 225 grader. Har du gjort egen deg behövs cirka en kvart i ugnen men använder du färdiga bottnar går det snabbare.
Det här blir ganska knapriga pizzor som med fördel skärs i snibbar och serveras på en buffé. Det blir nog lite för torrt att äta en hel pizza som ensamrätt.
Mazarinkaka med blåbär
Vispa 200 g rumsvarmt smör med 2 dl florsocker tills det blir vitt och pösigt.
Tillsätt 1 ägg och 4½ dl vetemjöl. Blanda. Om degen blir för kladdig kan du låta den vila i plast i kylen en halvtimma.
Tryck ut degen i en pajform, 28 cm i diameter.
Vispa 250 g rumsvarmt smör och 500 g grovriven mandelmassa med elvispen.
Tillsätt 2 ägg, 2 äggulor och 3 msk vetemjöl. Ta helst ett ägg i taget.
Vispa slätt och häll smeten i pajskalet.
Blanda 500 g blåbär (tinade och avrunna) med ½ msk kardemumma. Köp helst hel och mortla så får du riktigt fin smak.
Strö blåbären över kakan och grädda mitt i ugnen på 180 grader cirka en timma.
Innan servering pudrar du över florsocker.
Kakan blev väldigt torr och jag tror det beror på att mycket av det gôttiga smöret rann ut ur min undermåliga springform under gräddningen. Dessutom tyckte jag inte kakan blev klar på en timma och lät den stå inne ett tag till. Det var säkerligen ett misstag.
Blåbärskaka med citronmaräng
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör 100 g mör och 2 dl strösocker pösigt.
Rör ner 2 äggulor och 2 hela ägg i smörblandningen, ett ägg i taget.
Blanda 2½ dl siktat dinkelmjöl med 1 tsk bakpulver och 1½ dl halvtinade blåbär. Rör ner mjölblandningen i smeten.
Riv skalet av en tvättat citron. Spara skalet till marängen och pressa saften ur citronen. Rör ner citronsaften i smeten.
Bred smeten i en smord springform.
Vispa två äggvitor till hårt skum och rör sedan ner 1 dl strösocker plus skalet av citronen. Rör försiktigt så att inte luften går ur äggvitan.
Bred marängen över blåbärssmeten och grädda i nederdelen av ugnen i 40 minuter.
Låt kakan kallna. Innan serveringen garnerar du med stora blåbär och pudrar över florsocker. Serveras med vispad grädde.
Min kaka blev kompakt och seg. Om jag skulle göra om den tror jag att jag skulle satsa på vanligt vetemjöl i stället för dinkel. Kanske har det betydelse för konsistensen.
Ja, de åt gladeligen tills magen stod i fyra hörn!
Jag hoppas verkligen att dina gäster var nöjda!
Jag hoppas verkligen att dina gäster var nöjda!