Jag prenumererar på en riktigt trevlig tidning.
Hembakat heter den.

I det senaste numret fanns det massa goda grejer på skördetemat. Lingonkaka med vanilj, saftig morotslimpa, plommongifflar, päronrutor med salta cashewnötter och så klart en massa godsaker med äpplen.

Jag föll pladask för en snygg, lättlagad äppelpaj, eller snarare en äppelkaka. Så underbart god och lättäten. Första gången jag bakade den var bara Förundersökningsledaren, Guldgossen och jag hemma och vi slukade snabbt hela kakan trots att receptet påstår att den ska ge 8-10 bitar och att den håller sig saftig och fräsch i kylen i flera dagar.

Du behöver:

Flytande margarin att smörja formen med
1 ägg
1½ dl strösocker
50 g smält smör (eller margarin)
1 dl vatten
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2-3 äpplen
mald kanel
strösocker
ljus sirap
50 g mandelflarn

Gör så här (och följ mina parenteser om du vill):

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. (Har du ingen springform går det bra ändå men eftersom kakan blir så snygg så kan det vara roligare att servera den med möjlighet att skära sig tårtbitar, hellre än att gröpa med sked.)
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. (Enligt grundreceptet ska det gå bra att bara blanda ner torrvarorna i äggvispet men jag tror ändå det är bättre att blanda det torra för sig, så att bakpulvret inte riskerar att hamna i en klump. Jag har även provat att byta ut mjölet mot glutenfritt mjöl och det gick jättebra. Kakan behöver bara lite längre tid i ugnen.)
4. Vispa ägg och socker poröst. (Lättast med elvisp såklart.)
5. Tillsätt smält smör, vatten och torrvarorna. Vispa ihop till en smet. (Jag värmde vattnet till fingervärme för att inte chocka övriga ingredienser. Och jag varvade smör, vatten och mjölblandningen lite pö om pö för att få en jämn och fin smet utan att behöva röra för mycket. När äggen väl är vitvispade tillsammans med sockret ska man inte röra för mycket för då finns risken att luften går ur.)
6. Häll smeten i formen.
7. Skala äpplen, klyfta dem (ganska tunna klyftor) och blanda dem med valfri mängd kanel och socker i en skål. Lägg klyftorna på smeten i ett fint mönster. (Jag struntade i momentet med att blanda klyftorna med socker och kanel och la äppelklyftorna direkt på smeten och sockrade och kanelade efteråt. Om man lägger klyftorna runt, runt men början i utkanten, ser det ut som en stor ros när kakan är klar. Man skulle kunna tänka sig att man vill skala och klyfta äpplena efter punkt 3 för kunna få in kakan så fort som möjligt i ugnen, och det går säkert bra, men då kan äpplena bli lite bruna och det vill man kanske inte, även om de både blir både kanelbruna och ugnsbruna innan kakan är klar.)
8. Ringla över lite sirap och strö över mandelflarnen. (Jag tror det är sirapen som gör att kakan blir så vansinnigt god, men antydan till knäckighet, men överdriv inte sipareriet ändå, får då blir den för söt. Mängden mandelflarn kan naturligtvis modereras men ta inte för mycket för då skymmer du den fina rosformen.)
9. Grädda kakan nederst i ugnen i ca 35-40 minuter. Servera med vaniljsås eller vispgrädde. (Eller som den är. Det funkar också fint.)

Nej, nu blev jag sugen.
Trots att Förundersökningsledaren gjorde både äppelkräm och äppelmos, och jag gjorde den här pajen i söndags, och vi har delat ut lite äpplen till våra föräldrar också, så finns det fortfarande fådda äpplen kvar i den stora påsen.
Jag ska kolla med lilla Svalan om hon kan tänka sig äppelpaj till lunch i stället för de beställda vabb-plättarna.

Och du, gillar du att baka rekommenderar jag verkligen att du köper Hembakat-tidningen, eller börjar prenumerera. (Jag är inte sponsrad, bara positivt överraskad över en riktigt bra tidning.)