Så fort ärtiga kollegan kom tillbaka från föräldraledigheten återinförde hon vårt avglömda fredagsfika. Och istället för veckolånga diskussioner om vems tur det egentligen borde vara att bidra och en frivilliglista med fler gluggar än gapet på en sexåring så satte hon helt sonika upp en lista i köket där alla våra namn redan fanns med, vecka efter vecka i en aldrig sinande ström av delicatoinköp, chokladbitar och hembakat.
I fredags var det min tur igen. Sist jag hade hand om fikat var en hektisk vecka så jag tog genvägen via affärens färdigbakade utbud.
Förra veckan var det dock lugnare och därför hann jag leta igenom högen med sparade recept, på jakt efter en kaka jag vet att jag bakat förut, till Guldgossens tårtrace med klassen.
Jag hittade receptet i Hemköps kundtidning Salt & Peppar.
Chokladchock!
Det låter väl lovande!
Här är receptet, för 12-14 bitar:
Bottnar
5,5 dl socker (484 g)
4,5 dl vetemjöl (225 g)
2 dl kakao (100 g)
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
2 3/4 dl mjölk
2 rumstempererade ägg
1½ dl rapsolja
1 dl varmt vatten
Karamellfyllning
1 burk (ca 390 g) sötad kondenserad mjölk
½ msk flingsalt
Chokladganache
450 g grovhackad mörk choklad
5 dl vispgrädde
½ msk flingsalt
Gör så här:
1. Lägg burken med kondenserad mjölk i en stor kastrull med vatten som täcker burken. Det är viktigt att burken är helt täckt med vatten hela tiden, annars kan den sprängas och det är troligtvis en ganska kletig historia.
Sjud burken i två timmar. Håller man på längre blir karamellen fastare. Jag körde tre timmar senaste gången och det blev en rätt fast och fin kola som en rann ut över botten utan höll sig bra på plats.
När du sjudit klart kan du spola av burken i kallt vatten och se till att den svalnar rejält (minst en halvtimma) innan du öppnar den. Tänk på att burken gärna rostar när den varit i vatten så ställ den gärna på en bit hushållspapper så att du inte får rostfläckar på oönskade platser i köket.
Häll upp karamellen i en skål och rör om ordentligt så det inte finns några klumpar. Sedan blandar du ner flingsaltet.
Det går alldeles utmärkt att hoppa över momentet med att hälla upp karamellen i en skål och i stället blanda ner flingsaltet direkt i konservburken, så spar man lite disk. Och vänta med att öppna burken tills du ska montera kakan.
2. Sätt ugnen på 175-180 grader.
Smörj två bakformar, ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Bottnarna sväller en del så det är därför man ska göra två formar. Dessutom blir de inte så torra som en vanlig tårtbotten så de är nog svåra att dela.
3. Blanda alla torra ingredienser till bottnarna och tillsätt sedan mjölk, ägg, olja och till sist vattnet. Se till att smeten är jämn och fin och fördela den sedan i formarna.
Grädda i ca 35-40 minuter och känn med sticka så att de är torra i mitten. Eftersom bottnarna ska bära karamell och chokladganache så får de inte vara göttigt kletiga. De blir saftiga och goda även om stickan är torr.
Låt bottnarna svalna innan du lägger ihop kakan.
4. Värm grädden tills första bubblan syns. Man behöver inte röra i den medan den värms. Om det blir lite bränt i botten är det bara att undvika att skrapa ur kastrullen.
Häll grädden över den hackade chokladen och rör tills all choklad smält och ganachen är glansig och fin.
Låt ganachen svalna och blanda sedan ner flingsaltet.
Var inte orolig om chokladganachen är rinnande. Efter några timmar i kylskåpet stelnar den och blir perfekt att bre över kakan.
5. Montera kakan genom att bre karamellen på en botten. Lägg sedan på den andra botten och bre på chokladganachen. Om bottnarna är olika stora så lägger du naturligtvis den största botten i botten…
Om du vill kan du smeta choklad även på sidorna av kakan, det bör vara tillräckligt mycket för att räcka, men det blir lite snyggt slarvigt och “avspänt” om du bara vräker på allt mitt på kakan också.
Enligt receptet kan man gärna dekorera kakan med lite extra flingsalt men jag strödde över salta rostade cashewnötter i stället. Det blev både fint och gott.
Jag serverade lättsockrade hallon till. Lite vispgrädde skulle nog gjort susen också men det struntade jag i.
Det är lite meck med att göra den här kakan, med flera olika steg och det tar en del tid, men det är det absolut värt.
Jag fick till och med ett tackmail från vår it-guru på jobbet efter fikarasten. Det är det bästa betyg man kan få!