Wow vilken fantastiskt god mat jag lagade till middag i dag. Smördegsinbakad lax med spenat och färskost.

Jag tänkte ut receptet när jag handlade i söndags. Ingredienserna är enklast möjliga och tillredningen också. Enda utmaningen ligger i att inte “knulla” fisken.

Så här gjorde jag:
Jag rullade ut en platta smördeg på ett bakplåtspapper och pickade plattan med en gaffel för att undvik luftbubblor.
Sedan bredde jag ut knappt en halv liten ask färskost med gräslökssmak.
Jag fräste på en halv påse bladspenat i lite olja och saltade med örtsalt.
Mitt på smördegen la jag en sträng spenat och ovanpå den tre laxfiléer. Jag nöjde mig med att krydda med citronpeppar innan jag vek ihop rullen och klämde till ändarna så att inget gott skulle läcka ut i ugnen.

Förmodligen blir det bäst om man penslar anrättningen med ägg men jag nöjde mig med vatten innan jag strödde över sesamfrön.

Sedan kommer det där svåra momentet med att inte köra fisken för länge i ugnen. Jag hade satt ugnen på 200 grader men jag tror att man kan ha det lite varmare för att få lagom färg på smördegen utan att fisken blir överkokt. Det bästa är att mäta temperaturen i den tjockaste laxbiten och ta ut plåten när temperaturen är uppe i 50 grader. Kanske kan man ta ut den lite tidigare eftersom laxen förmodligen ökar något i temp även utanför ugnen, men sånt där kan jag egentligen inte.

Äta är jag dock bra på och det gjorde jag med glädje för det blev riktigt gott. Förundersökningsledaren beklagade sig lite över “det där gröna” men för övrigt tyckte han också att det var njutbart.