Mina arbetskamrater och namnsdagskvinnan Carina som vi bjöd hit på fika, uppskattade kolakladdkakan jag bakade i går kväll. Själv uppskattade jag sysslingkollegans nyvärmda bullar.

På allmän begäran (eller ja, det var väl i ärlighetens namn egentligen bara EN kollega som kom med efterfrågan) så kommer här receptet.

Smält 125 g smör eller margarin. Ta kastrullen från plattan (eller bunken ur micron om du väljer att göra som jag).
Rör ner 1½ dl socker och 1½ dl sirap.
Rör ner två ägg. Inget vispande här alltså, utan rör med en sked till en slät smet.

Tag en ny bunke, gärna rostfri och blanda 3 dl mjöl, 1 dl kakao, 1 krm salt och 1 msk vaniljsocker. (Jag är inte helt hundra på måtten men jag kan ju dubbelkolla hemma så vill du baka kakan kan du vänta tills i morgon.)

Sikta ner mjölblandningen i smörblandningen och rör till en slät smet. Det är viktigt att sikta mjölet för att få en riktigt slät och homogen kaka.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och häll i smeten. Den ultimata storleken på formen är enligt receptet 24 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 18 minuter. Det är okej om kakan är rätt lös när den kommer ut. Sen ska den stå och vila i minst tre timmar för att stanna. Kakan är jättegod att äta kall, gärna garnerad med färsk frukt och bär (physalis, jordgubbar och blåbär till exempel) och en klick vispgrädde till. Det går utan vispgrädde också, men med kräsna kollegor som provsmakare så hade det nog varit bättre med grädde…

Om du vill äta kakan varm kan du ta den direkt ur ugnen och då blir den rejält rinnig. Det är också gott.