Provar ett nytt recept på kladdkaka. Kolakladdkaka. Visst låter det gott!
När jag följer receptet kommer jag till passagen: “Rör samman mjöl, kakao, salt, bakpulver och vaniljsocker.”
Jag läser i ingrediensförteckningen efter mängderna. Det ska vara 3 dl mjöl, 1 dl kakao, 1 kryddmått salt och 1 msk vaniljsocker. Bakpulvret står det inget om.
Nu är frågan; har de glömt skriva ut hur mycket bakpulver det ska vara, eller har det råkat smyga sig in bakpulver i beskrivningen, fastän det inte ska vara med?
Normalt är det ju aldrig bakpulver i kladdkaka. Eller?
Efter lite funderingar tar jag till den gyllene medelvägen, och höftar i lite bakpulver på känn.
Nu återstår att se hur kakan blir. Den håller just på att gräddas.
Update:
Jag måste vara ovanligt lättlurad, eller trögtänkt, vilket ni vill.
När klockan pipit efter 18 minuter, är smeten knappast varm där inne i ugnen.
Receptet har angett ugnstemperaturen till 75 grader. Jag vet att jag reflekterade över det men tänkte att det kanske är något annorlunda, nytt grepp.
Men såklart det ska vara 175 grader. Det är ju normal kladdkaketemperatur.
Nu är bara frågan; hur länge till bör kakan stå i ugnen?
18 minuter á 75 grader + X minuter á 175 grader = perfekt kladdkaka.
Någon som kan dra roten ur?