Nu har jag skalat all potatis och hunnit göra romsås till laxen och röran som ska vara i filodegsknytena vi ska äta till förrätt.

Recepten är ett hopplock från sådant jag läst och sådant jag hittat på själv. Ni kanske ska vänta med att själv försöka er på recepten nedan tills jag rapporterat om det blev bra eller inte.

Romsås
8 dl gräddfil
2 rejäla matskedar stenbitsrom eller annan röd rom
drygt en halv finhackad rödlök
lite salt
citronpeppar efter tycke och smak
ca 1 tsk färskpressad limejuice
Man kan ha i dill också men då ska man nog ta bort rödlöken.

Filodegsknyten
Knappt en halv finhackad rödlök
Ett paket fetaost som smulas ner
En burk på 400 g kräftstjärtar (själva kräftorna utgör 170 g) som hackas i grova bitar
Färskmald svartpeppar
Ca 2 tsk färspressad limejuice
Rejält med dill
Tre ägg

Rör ihop alltihop allteftersom.

Lägg ut ett ark filodeg. Pensla med lättvispat ägg. Lägg på ett ark till och pensla med ägg.
Skär arket i lagomstora fyrkanter. Lägg ner fyrkanterna i hålen på en muffinsform.
Fyll på med feta-kräft-blandningen.

Gör om proceduren med två penslade filoark på varann. Skär ut mindre fyrkanter eller rundlar som läggs som lock över varje muffinshål. Vik över den deg som blivit över när du la ner de större fyrkanterna så att det bildas ett litet knyte.

Grädda i ugn på ca 175 grader tills du tror att det är klart.

Update:
Jag hade glömt vad pilligt och svårt det är att jobba med filodegsark. De torkar rätt fort när de kommer ur förpackningen, de är lövtunna och ömtåliga, de klibbar fast på underlaget när man penslat dem med ägg och de vill inte forma sig som jag vill och lägga sig snyggt som små skålar i botten av muffinsformarna utan faller hellre ihop till en liten hopplös hög i botten av varje hål.

Lösningen blev att bara pensla ett lager ägg mellan varje filoark, och inte ovanpå också, och att lägga första arket på ett bakplåtspapper. Sen lärde jag mig att inte pensla med ägget ända ut i kanterna för då blev det lite mer lätthanterigt.

Jag struntade i det där med att skära ut en rundel eller en extra fyrkant som lock och nöjde mig med att vika in de överblivna kanterna. Sedan penslade jag ovanpå varje litet knyte med äggvisp för att få en fin yta.

Jag hade dem i nederdelen av ugnen på 175 grader i en halvtimma. Det hade förmodligen varit bättre om jag haft dem mitt i ugnen och kanske på lite högre temperatur och en kortare stund, så hade inte innehållet blivit så torrt.

Men goda blev de faktiskt, väl värda besväret.
Och såsen var god, passade fint till laxen.