Nu är saften klar.

Den var lite omständlig att göra. Skulle koka tre gånger till exempel.
Inte blev den så där outstanding god heller. Om jag någon gång i framtiden får egna rabarber i oanade mängder kanske jag gör den igen. Eller om familjen tycker att den är väldigt god.

Här är i alla fall receptet:

1½ kg rabarber, gärna späd och röd
6 dl vatten
5 kryddnejlikor
500 g strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat

Gör så här:
1. Skölj rabarbern (1½ kg) väl, men skala den inte. Skär skälkarna i små bitar. Ju mindre bitar desto snabbare blir moment två. Jag skar jättetunna skivor, men det beror på att jag tycker det är roligt att skära jättetunna skivor. Det är ju inte helt nödvändigt naturligtvis.
Eftersom jag lät mina rabarber vänta ungefär tre veckor i kylskåpet så var det en del som försvann när jag väl skulle ta hand om dem. Jag drygade ut med skalad, skivad citron så att mängden blev 1½ kg i alla fall.
2. Koka upp vattnet (6 dl) i en rostfri gryta. Häv ner rabarbern och kryddnejlikan (5 st). Tryck till lite så att så mycket rabarber som möjligt hamnar under vatten. Rör runt emellanåt. Koka på svag värme under lock tills rabarbern är sönderkokt. Det tar en stund.
3. Sila massan genom silduk och låt saften självrinna i cirka en timma, eller tills den slutat droppa av sig.
4. Mät upp saften (jag fick 1,15 liter), koka upp den och tillsätt sockret (i mitt fall 575 g) under omrörning.
5. Koka upp igen. Stäng av plattan och låt bubblorna lägg sig. När saften stannat till ska man skumma väl. (Jag fick nästan inget skum på saften så jag struntade i det.)
6. Rör ut natriumbensoat (1 krm) i ½ dl av saften tills de små kulorna löst sig. Rör ner det i grytan.
7. Häll upp saften i varma, väl rengjorda flaskor och förslut. Förvaras svalt. (Eller gör som jag, häll upp saften i vad som finns tillhands och frys ner den så är det ingen risk att det jäser eller möglar.)