Dagens middag består av örtkryddad fiskgratäng med ris.

Den här fiskgratängen är en av Förundersökningsledarens och mina favoriter. Barnen är inte lika förtjusta, trots att vi förklarat att man blir smart av fisk.

Här är receptet:

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg 400 g tinad eller färsk torsk eller spätta i en ugnsfast form. Det går naturligtvis bra med tex sej också. Jag brukar dela isär block i mindre bitar men det är en smaksak.

Strö över ½ tsk salt och lite nymalen peppar.

Skala och hacka en gul lök och en vitlöksklyfta.

Fräs lökhacket några minuter i 1 msk olja och tillsätt 200 g krossade tomater.
Häll också i ½ tsk oregano och ½ tsk dragon. Låt röran puttra ca 10 minuter.

Lägg tomatröran över fisken.

Vispa ihop 2 dl kall mjölk med 1½ tsk vetemjöl. Koka upp tillsammans med ½ fiskbuljongtärning och låt puttra några minuter.

Häll den vita såsen över fisken också.

Strö över 1 dl mager riven ost.

Gratinera i ugnen ca 25 minuter.

Servera med kokt ris eller pressad potatis och en sallad.

För att göra gratängen magrare kan man se till att använda lättmjölk och 90 g riktigt mager ost.

Jag kan rekommendera att dubbla båda såserna och köra 800 g fisk för då ser det lite mer ut i formen, annars får man ha en väldigt liten form.