På söndagen under Italien-resan var vi bjudna till svågerns föräldrar på lunch. Den italienska matkulturen är lite annorlunda än den svenska.

För det första så äter den normale italienaren ingen rejäl frukost. En kopp kaffe och ett torrt kex räcker. Lättlunch med sallad, mozzarella och bröd avbryter arbetsdagen och sent på kvällen, efter åtta, äter man huvudmålet som gärna får ta lång tid och består av många olika delar.

Samvaron kring middagen är mycket viktig. Familjesammahållningen är stark. Systern berättar att även när de bestämt att gå ut med vänner och till exempel träffas på en restaurang, så äter man först middag med familjen klockan åtta. Det kan bli ganska sena kvällar…

Olivoljan är en viktig ingrediens i många rätter. En skvätt god olivolja på salladen tillsammans med salt, peppar och balsamvinäger frigör nyttigheterna och hjälper kroppen att tillgodogöra sig alla vitaminer.

Vällagrade ostar ersätter ofta en söt efterrätt. Överhuvudtaget tycker jag inte att kakor och sötsaker hör till den italienska matkulturens styrkor, men ost är de bra på. Och glass! Underbar och med gigantiskt utbud av lockande smaker. Ofta kan man välja semifreddo i struten och få då en mjukare glass, ofta med inlag av maräng eller kaksmulor.

Bra råvaror är viktigt. Säsongens frukt och grönt. Mycket smakrika tomater!
I affären sätter man på sig tillhandahållna plasthandskar innan man plockar i grönsaksdisken. Hög hygien är a och o i ett varmt land.
Att mycket energi läggs ner på att finna den perfekta fisken eller köttbiten beror säkert bland annat på att man ofta låter råvarorna smakmässigt tala för sig själva. Lite salt, eventuellt peppar och den smakförhöjande olivoljan är nog för att anrätta utsökta arrangemang.