Vad gör man när man vaknar tjugo i sju och inte kan somna om? (Jag vaknade klockan sex först, men sedan lyckades jag slumra till igen.)

Jo, man bloggar.

Och nu ska jag skriva lite om julbordet på Lundsbrunns Kurort.

Är man förtjust i sill ska man definitivt välja Lundsbrunns Kurort som julbordsrestaurang. Jag gillar inte sill men i år provsmakade jag i alla fall på en liten bit. Jag valde pestosillen och den var inte så dum.

Är man förtjust i goda efterrätter och hemkokt godis ska man defiitivt välja Lundsbrunns Kurort som julbordsrestaurang. Och vem är inte det!

När vi var där och åt för nästan en vecka sedan, blev det en lång sittning med många turer till borden. Först en omgång kallt med sikte på fisken. Sedan ännu en omgång kallt med mat från köttbordet. Sedan lite varmt och sist ett antal turer till efterrättsbuffén.

Och i sann Zäta-anda följer här en förteckning över allt man kunde välja mellan:

Redan i entrén möttes vi av glögg med russin och välhackad mandel samt pepparkakor. Det fanns både vinglögg och alkoholfri glögg.

Sillsorter:
Chili- och citronsill
Löksill
Havtornsill med rosmarin
Ört- och vitlökssill
Pestosill
Whiskey- och äpplesill
Senapssill
Portvinssill med nejlikor
Rönnbärssill
Tomatsill

Till detta kokt potatis, gräddfil och hackad rödlök.

Fiskbordet fortsatte med:
Sillsallad
Rökt Vänersik som dock var alldeles för benig
Inkokt lax
Dillgravad lax
Kallrökt lax
Stregagravad Vänergös
Laxpaté med dill
En annan fisk- eller skaldjurspaté som inte fått något namn men som var väldigt god
Ägghalvor med skaldjursröra med chili och lime
Ägghalvor med gubbröra
Stekt inlagd aborrfilé med fänkål och dill
Kräftströmming
Stekt inlagd strömming
Rökt pepparmakrill
Citronpepparrökt laxfilé

Och till fisken några olika såser:
Pepparrotscreme
Honung- och limedressing
Hjortroncreme
Gräslökssås
Hovmästarsås
…samt Västerbottenpaj med potatis i.

Från brödbordet kunde man hämta:
Vörtbröd
Brödkakor
Valnötsbröd med rejäla valnätskärnor i
Russinbröd
Marias tranbärsknäcke
Ett annat rustikt knäckebröd
Whiskeycheddar
Vanlig cheddarost
Brännvinskubbe
Philadelphiaost
Vispat smör

På “köttbordet” stod uppdukat:
Saltgurka
Inlagd gurka
Potatissallad
Pickles av några olika sorter
Rödbetor
Vintersallad
med äpple, rostade hasselnötter, valnötter, sultanrussin och tre sorters salladsblad
Senap Heberleins
Slottssenap
Skånsk senap
Äppelmos
Cumberlandsås
Kokt potatis
Rökt hjortstek
Rökt kokt lammstek från Bitterna
Lammfiol
Rökt älgstek
Plommonspäckad griljerad fläsksida
Pressylta
Rökt hel grisrygg
Svartrökt skinka
Kalvsylta
Herdekorv med grönpeppar
Älgsalami
Timmermanskorv
Pastejtårta
Viltpaté med pistage, äpple och murklor
Rimmad griljerad kalkon
Alrökt kalkonbröst
Varmrökt vildsvinsklubba
Julskinka

De varma rätterna var:
Janssons frestelse
Omelett med äpple och kantareller
Köttbullar som var riktigt goda
Grynkorv
Ingefärsrevben
Brysselkål
Rödkål
Vildsvinsprinskorv
Vanlig prinskorv
Bruna bönor
Ribbe brässerad med apelsin och nejlikor
Ville man ha lutfisk fick man beställa av personalen.

Bland godsakerna fanns en liten avdelning med ost och kex:
Hemfylld brietårta
Stilton med mango och ingefära
Morfars brännvinsost
Svart Castello
Ädelost med glögg
Dadlar
Fikon
Digestivekex
Rån
Salta crackers
Jordgubbschutney
Fikonmarmelad

Efterrätter:
Ris a la Malta
Saftsås
Fruktsallad
Brie de Mauxbrulé med persikokompott
Falsk ostkaka med hemgjord hallon- och limesylt
Vispgrädde
Tårta med mjölkchokladmousse på mandel- och kanelbotten

Godisbordet:
Nötter
Glöggbullar
Mintpastiller
Polkabräck med vit choklad
Skumbitar rullade i kokos och kakao
Snickerskaka
Fransk chokladkola
Ischoklad
Knäck
Valnötsbrownie
Wienernougat
Nougatrulle
Lingonkola
Marsipanpralin
Pepparkakstryffel
Små marsipangrisar
Små marsipantomtar
Saffransfudge
Apelsintryffel
Biskvi med jordgubb
Röd marmeladgodis
Gul marmeladgodis
Chokladfudge

Och som avslutning fanns uppdukat:
Te
Kaffe
Pepparkakor
Clementiner
Mjuk saffranskaka
Mjuk pepparkaka med lingon

De rätter som är fetmarkerade (mycket passande, eller hur!) är de jag smakade av.