I går kväll var Italiensystern och hennes familj samt min mamma hemma på middag hos oss. Jag bjöd på smöröst ugnsstekt lax med pressad potatis, romsås och lättstekta morötter.

Här kommer recepten. Bara enkla grejjer.

Lax
Lägg en rejäl klick margarin eller ännu hellre smör i en ugnsfast form.
Smält smöret i ugnen. 200 grader funkar men lägre temperatur är nog bättre.
När smöret smällt lägger du i laxbitar, en per person. Krydda med citronpeppar och ös det smälta smöret över fisken. Skjuts in i ugnen igen.
Tag ut formen var femte minut och ös smör över fisken.
Kontrollera med en termometer när fisken är klar. Jag tror 52 grader är det ultimata men jag gillar inte när fisken är sådär på gränsen även om den är som mjällast då så jag satsar på ca 62 grader i stället.

Pressad potatis
Koka en mjölig sort och pressa genom potatispress eller sil.
Det är bra att vänta med pressningen till precis innan servering eftersom potatisen annars lätt sjunker ihop i karotten.

Romsås
Hacka ca 60 g (3 st) charlottenlökar riktigt fint.
Finhacka även ett äpple med fast fruktkött.
Blanda hacket med 5 dl gräddfil.
Rör ner en liten burk röd rom. Ishavsrom funkar bra men det är valfritt.
Smaka av så att du inte behöver salta ytterligare.
Mer än så behövs inte men man kan naturligtvis komplettera med hackad dill och/eller svartpeppar.

Lättstekta morötter
Skala ett gäng morötter. Fortsätt med skalaren och gör långa, tunna strimlor.
Häll en aning olja i en stekpanna och hetta upp den.
Lägg i morötterna och låt dem sakta fräsa tills de blir mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.
Krydda under tiden med örtsalt, chilipeppar och riven muskotnöt.
Jag lät även några nävar bladspenat smälta med i stekpannan, för att ge lite färgvariation, men det är inte nödvändigt.

Såsen kan du med fördel göra i förväg och ställa att mogna i kylen men det är bra om lax, potatis och morötter är klara samtidigt för ingetdera är roligt att äta kallt.