I kväll har jag lagat mat.
Först pasta med köttfärssås och sedan en underbart god pastasås med tonfisk, mycket tomat och lite lagom sting.

Här är receptet på tonfisksåsen:

Häll ca 1 msk olja i en gryta. Rapsolja är aldrig fel.
Skala och slanta fyra morötter.
Skala och hacka två stora lökar.
Fräs på morötter och lök en liten stund i grytan.
Tillsätt sedan en rejäl klick (i mitt fall 127 g) delikatesskryddad tomatpuré och en grönsaksbuljongtärning.
Låt grönsaksblandningen puttra ihop sig lite.
Skala och hacka en bit färsk ingefära. Jag tog 16 g. Det är nog ungefär 2 cm av en normaltjock bit. I med ingefäran i grytan.
Häll på tre burkar (á 400 g) krossade tomater.
Skala och pressa i två klyftor vitlök.
Låt allt småkoka på låg värme.
Hacka upp fyra stjälkar stjälkselleri och ner med dem i grytan.
Krydda med ca 2 tsk chiliflakes eller annan valfri chili av valfri mängd.
Dra några varv med svartpepparkvarnen. Jag gissar på 2 krm.
Salta efter behag.
Låt grytan fortsätta koka under lock så länge du orkar. Ju längre desto bättre inbillar jag mig.
När du vill avsluta tillsätter du två burkar (á 120 g avrunnen vikt) lätt avrunnen tonfisk. Man kan ta mer också om man vill.

Alla mått och vikter är att betrakta blott och bart som en enkel vägledning för egna experiment i köket. Jag har till exempel inte använt några kryddörter. Det kan man säkerligen med fördel göra. Jag tror att dragon, oregano och/eller en gnutta timjan kan vara gott i. Eller varför inte låta några lagerblad koka med.