För några veckor sedan bjöd jag arbetskamraterna på Annikas knäckiga äppelpaj. Den är riktigt enkel att göra och blir väldigt god. Den är i högsta grad söt och fet, precis vad man behöver som fredagsfika…
Här är grundreceptet för fyra hungriga personer:
2½ dl mjöl
2½ dl strösocker
1½ tsk bakpulver
3 msk vatten
75 g smör/margarin
äpplen efter behag.
Gör så här:
Smörj en lagomstor pajform.
Skala, kärna ur och klyfta äpplen och bred ut i formen.
Blanda mjöl, socker och bakpulver väl. Tillsätt 3 msk kallt vatten och gör en ganska torr smuldeg med hjälp av fingrarna eller med något redskap om du inte vill bli klenig.
Häll smulet över äpplena.
Smält smöret/margarinet och häll med fin stråle över pajdegen så att det blir jämt fördelat.
Grädda i mitten i ugnen på 200 grader en bra stund, tills pajen bubblar och får färg.
Och här är receptet jag twistat till lite, om man vill göra en hel långpanna som räcker till en arbetsplats, och dessutom sätter lite mer smak på pajen:
10 dl mjöl (500 g)
10 dl strösocker (880 g)
5 tsk bakpulver
6 tsk vaniljsocker
9 msk vatten
200 g margarin (eller smör)
drygt 1 kg äpplen
ingefära och kanel
Gör så här:
Smörja långpannan.
Skala, kärna ur och klyfta äpplen och bred ut i formen. Ta inte för mycket äpplen. Det är inte kul när långpannan blir så full att pajen rinner över och lägger ett lager knäck i botten av ugnen.
Dofta kanel över äpplena efter behag och sedan ingefära. Snåla inte med ingefäran. Jag har hittills inte lyckats ta för mycket.
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver väl. Tillsätt lite vatten i taget. 9 msk kan vara lagom men det kan behövas mindre eller mer, beroende på mjölets kvalitet. Prova dig fram. Gör en smuldeg med hjälp av fingrar eller redskap.
Fördela smuldegen över äpplena.
Smält margarinet/smöret och häll med fin stråle över pajdegen och fördela margarinet jämt.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader tills pajen är klar.
Avnjut anrättningen varm eller ljummen med vaniljsås, vaniljvisp eller mjukrörd glass.