Blog Image

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Tacka vet jag spindlar

Kanske kul Posted on Wed, April 02, 2008 19:46

Jag är rädd för getingar.

Man skulle nog till och med utan överdrift kunna påstå att jag har fobi för getingar. Kommer det en geting i närheten skriker jag och springer min väg.

På den tiden jag var tjock och lat (jag är fortfarande lat men inte lika tjock) var en geting i princip det enda som kunde sätta fart på mig, och då sprang jag som en hind över stock och sten för att komma undan faran, livsfaran.

Min make har sett för mycket på TV. Han har tex sett ett program där man botar fobier genom att låta det skräckslagna offret stirra fasan i ansiktet. Det betyder i vårt fall att han har “morahôllt” mej när getingen eller ännu värre, getingarna kommit flygande. I sådana stunder har jag allvarligt övervägt skiljsmässa. Och därefter konstaterat att det nog är det som definierar min fobi. Jag är inte bara rädd, jag är oresonligt vettskrämd.

Nu har jag barn. Det är inte pedagogiskt att skrika och springa för getingar när man har barn. Så numera nöjer jag mej med att springa.

Jag har försökt att morska till mej. Jag har till och med införskaffat två sånna där små tennisracketar med ström som man ska kunna slå getingar med och på så sätt göra processen kort.
Jag kan meddela att getingar inte alls är lika lätta att ta kål på som tex flugor och annat flygfä. Getingarna kryper ihop. Vingarna bränns av, men de envisas med att leva vidare. De kan till och med krypa på golvet, utan vingar, och hota mej med sina skräckinjagande ränder och lömska uppsyn.

Bin får automatiskt dödsstraff om de sticker någon. Så fort gadden är borta dör de en förmodligen plågsam död. Getingar har ingen sådan medfödd talang. De kan stickas flera gånger utan att tappa gadden och även om de blir av med den surrar de ilsket vidare och skrämmer slag på oss räddhågsna.

En gång när jag satt på toa hemma i mitt barndomshem och “skötte magen” kände jag något som liksom sakta kröp fram utmed mitt bara lår. Jag trodde nog mest det var en nervryckning men när jag strök mej över låret surrade en geting upp. PANIK!

Det kan vara lite opraktiskt att ha getingfobi. Särskilt på sommaren.
För några år sen var det sommar, även i regniga Sverige, och en icket ont anande geting hade lyckats förrirra sig in på mitt jobb. Jag satt som vanligt och pratade i telefon med någon jag försökte boka besök hos.

Rätt som det var kom getingen helt oanonnserad flygande mot mej. Jag hade inte sett den tidigare (i så fall hade jag genast bett någon mera orädd person döda den). Jag skrek rakt ut. Rakt ut betydde tyvärr i det här fallet rakt in i örat på den jag talade med. Jag kan prestera ganska bra röstresurser när det behövs. Nu tyckte jag det behövdes.
Jag är säker på att jag gett en oskyldig människa tinnitus.

Min getingfobi är inte ogrundad.
När jag var liten, kanske fem-sex år, var jag med min mamma och min äldre kusin uppe på höskullen. De höll på att rensa bort allt gammal hö för att bereda plats för årets skörd. Någon av dem råkade då sticka tjugan i ett rejält jordgetingbo. Jag fick kanske fem-sex stick under den tid det tog min raska mamma att få ner mej för stegen. Mamma och kusinen fick säkert fler.

Jag blev naturligtvis baddad med Salubrin och ompysslad en liten stund men sedan hände det hemska.
Mamma och kusinen gick TILLBAKA upp på höloftet och jobbade klart. Jag låg i min säng inne i huset och kunde bara tänka på mamma däruppe bland alla aggresiva getingar och varje litet flugsurr fick mej att dra täcket över huvudet och hyperventilera.

Jag blir nästan lite svettig, bara jag tänker på det. Just känslan jag hade när mamma sa att:
-Nej, nu måste vi gå tillbaka och bli klara!
Och jag blev lämnad ensam med min vakna mardröm och tanken på mamma bland getingarna.

Nej, tacka vet jag spindlar. De gör inte en fluga förnär.

Spindlar är trevliga, sociala, nyttiga djur. Det finns ju till och med de som har spindlar som husdjur. Kanske visserligen att gå till överdrift enligt min åsikt, men ändå, det bevisar deras egenvärde.

Jag har förresten också spindlar som husdjur. Ser jag en spindel inne brukar jag låta den vara ifred. Har jag tur letar den sig upp till sovrummet och käkar upp myggen som brukar fläkta in genom det öppna fönstret på sommaren.

Den här spindeln fick dock en enkel biljett till de sälla jaktmarkerna av maken, som hittade och fotade den i vasken. Kanske var det förståndigt för jag vet inte om jag hade uppskattat ett sovrumsbesök av honom, eller henne. Kolla in palpellerna, eller vad det nu är man kallar de där små gripkäkarna som liksom visar entrén till spindelmunnen.Blog Image

Enda gången jag haft en “close encouter” med en spindel blev vi båda lika överrumplade.

Min far skulle vitkalka laggårdsväggarna inne i laggård i Raggegården. Innan han kunde skrida till verket måste dock väggarna sopas rena från damm, smuts och spindelväv. I en gammal laggård bor det drôsvis med spindlar. Det är rena julbordet med alla flugor som ju uppskattar kodynga som bostad, mat och barnkammare.

I vanliga fall låter vi spindelväven vara ifred eftersom den är lika effektiv som ett flugpapper men nu var den tvungen att ge vika för vår städiver. Tanken var att jag skulle gå runt med en sopkvast och sopa ner all väv. Men jag var inte så gammal och lite för kort för att nå upp i taket så min påhittiga pappa plockade fram högtrycksluften och ett behändigt litet munstycke och så kunde jag blåsa ner alla sega gamla spindelnät.

Ner från taket drôsade förrutom spindelväv också massa damm och småskräp och för att jag inte skulle bli hellortig tog jag på mig overall, handskar och en rejäl skarlett. Pappa envisades också med att jag skulle ha andningsskydd och skyddsglasögon (ungefär sådana man har när man dyker, tättslutande saker). Det var utrustning pappa använde när han tröskade med gamla tröskan, som inte hade någon förarhytt. Grejjerna var alltså lite för stora, men bättre stort än inget alls.

Jag skred till verket. Det var riktigt kul att “damma” med högtrycksluften. Det gick fort och lätt och från taket trillade allt ner.
Allt ja, även spindlarna.

Har du sett en välgödd laggårdsspindel nån gång? De är inte som den söta lilla varelsen på kortet här ovan, utan helsvarta, stora kryp. De sitter oftast stilla och väntar på sitt byte, men nu vet jag att de kan få bra fart på sina långa ben också.

En av de största exemplaren hade oturen att trilla ner innanför mina skyddsglasögon som beroende på sin väl tilltagna storlek lämnat en lagom glipa uppe vid pannan. Nu sprang den stackar spindeln vettskrämt omkring innanför glasen, i mitt ansikte. Jag måste erkänna att jag sprang lite jag också. När jag lugnat mej tog det en stund att få av handskar och huvudbonad så att vi kunde befria oss från varann.

Men jag föredrar ändå spindlar framför getingar.
Och snart är det vår och det börjar surra ute…



Ironi

Kanske kul Posted on Wed, April 02, 2008 18:59

Haha ha!

Nu ringde maken, en halvtimma efter att vi andra ätit klart, och berättade att han nog skulle jobba en timma till, och så är det en halvtimmas restid också.

Jag hade då rakt inte behövt skynda mig med maten.

Dessutom förtäljde maken att han haft kundbesök under dagen och därför ätit en god, närande och riklig lunch på hotellet i Kvänum, så ville jag vara så god och bara göra matlådor av lasangetten, för han behöver då rakt ingen mat när han kommer hem. En liten smörgås på sin höjd kanske.

Funderar på att strunta i att baka bullar, som ren hämd. Fast maken vet ju inte att jag tänkt göra det.



Lasangette

Matnyttigt Posted on Wed, April 02, 2008 18:13

I morses bestämde jag mig för att laga lasangette till middag.
Maken skulle ju jobba över och jag hade tänkt överraska honom med god hemlagad husmanskost när han så där jag-har-jobbat-över-trött och förmodligen utsvulten kommer hem.

När jag kom hem från jobbet upptäckte jag att jag glömt ta upp köttfärs ur frysen.
Då blir det ingen lasangette. Vad kan det bli istället?

Jag river runt i frysen och hittar… en påse färdigstekt köttfärs av lagom vikt. Hurra!
8 minuter med defrostern i micron och köttfärsproblemet är löst.

Nu återstår själva lasangett-tillverkningen. Jag blandar halvtinad köttfärs, såspulver, 3 dl mjölk och 6 dl vatten i en gryta. Vad äckligt det ser ut! Ska det va så här?

Ser bättre ut när det har kokat upp och pulvret blandat sig. Måste röra hela tiden för att det inte ska brännas i botten.
Jaha, man kanske inte behöver koka på högsta sprutt hela tiden. Småkoka står det ju på paketet. Vad står det mer?

Sätt på ungen! Det har jag missat. Nu blir maten försenad.

Sen står det att man ska fördela pastan jämt i en ungsform, hälla på såsen och röra om. Vad fånigt. Då blir ju inte pastan fördelad i alla fall. Jag häller i pastan i grytan och rör om och häller hela härligheten i formen.

Pastan och köttfärsen gör sällskap i en egen liten hög i mitten av formen. Jaha, det var därför man skulle fördela pastan i formen. Jag ägnar fem minuter av min dyrbara tid till att försöka spåra upp pastan och fösa ut den nåt sånär jämt i formen. Det var inte mycket pasta det här. Förhoppningsvis sväller den duktigt i ugnen, som nu hunnit bli tillräckligt varm.

Men vad det luktar!
Jaha, ungen är nermjölad efter Falunsysterns numera sambos försök att grädda sin egen pizza på påskafton.

Men nu är det försent att göra rent ugnen, den är ju 200 grader vet ja!
In med lasangetten. Ser ut som det saknas nåt.

Ost, det skulle ju va riven ost på också. Hittar en burk gammal ost i kylen sen pizza-tillverkningen. Den är inte grön. Då går den att äta.

Ut med lasangetten, på med osten, i ett jämt fint lager. Det var inte mycket ost. Men ost är ju inte så nyttigt ändå. Skjuts in i ugnen igen.

30 minuter senare är maten klar. Maken jobbar över lite till så han får nöja sig med kall lasangette. Jag och barnen får varm.

Barnen gillar inte lasangette.
-Varför kan vi inte få spagetti och köttfärssås i stället.
-Eller köttbullar, det är också köttfärs.

-Nej, svarar mamma Zäta. Köttbullar tar mycket längre tid att laga.
-Men, säger sonen, du tar ju bara upp dom ur frysen och kör i micron. Det går ju jättefort ju.

Och det är sant. Men jag vill bjuda min hårt förvärsavbetande make på en liten trevlig hemlagad överraskning när han kommer hem.

Vaddå halvfabrikat? Har jag aldrig hört talas om.



Vardagspussel och blockflöjtstoner

På agendan Posted on Wed, April 02, 2008 17:54

Maken jobbar över.
Sonen leker med en klasskompis.
Dottern leker med en dagiskompis.
Jag lagar mat (och bloggar samtidigt, jag är ju tjejj…)

I kväll vill jag baka bullar. Och göra en litet blomsterarrangemang som ska gås bort.

Vi är en familj full av aktiviteter.

Barnen är på Söndagsäventyret på söndag förmiddag (det räknas inte för då är vi ändå i kyrkan på gudstjänst).

Sonen går till Royal Rangers (ungefär som scouter) på torsdagar (inte går, det är ända ute i Örslösa så vi skjutsar så klart).

Jag och maken är ledare för en Tillväxtgrupp som träffas en kväll varannan vecka och ibland hittar på något trevligt på helgerna.

Jag är engagerad i radiosändningarna från våra gudstjänster och agerar producent ca 5 ggr per termin och vi har sammanträden fyra kvällar om året.

Maken och jag tränar en kväll var i veckan. (Och när jag orkar passar jag på att träna dubbla pass på samma kväll, fast det har i ärlighetens namn bara hänt två gånger än.)

Maken är sammakallande i kyrkans hemsidegrupp som träffas var tredje vecka och han är gitarrist i ett lovsångsteam som övar var tredje torsdag och spelar på möten ungefär en gång i månaden.

Jag sjunger lite då och då, både solo och i en liten körgrupp och i en kvartett.

Jag har slutat skriva i församlingsbladet och slutat sjunga i församlingskören för jag hade för mycket att göra. Jag gillar att skriva, och att sjunga, så det var inte ett lätt beslut att sluta.

Maken jobbar över, men inte varje vecka, i alla fall inte nu. Han gjorde i december och januari, men det är mot hans principer.

Jag har delat ledaransvar för en serveringsgrupp i kyrkan. Vi fixar fika och oftast mackor till mellan 50 och 250 personer tre-fyra gånger per termin. Och diskar!
Jag är också med i en Kaffestugegrupp och jobbar i Kaffestugan som är församlingens Café, var sjunde eller åttonde lördag. Det är jättekul!

Jag fasar för perioden när barnen verkligen hamnar i skjutsas-åldern. Sonen fick en lapp om musikskolan idag. Det är dags till hösten. Vi ska förespråka blockflöjt för det får man spela på skolan och behöver inte skjutsas någon annanstans. Och så lär man sig noter. Och så låter det förfärligt…

Jag växte upp i en missionsförsamling som hade (och har) väldigt högt i tak när det gäller sång och musik. “Hellre än bra” var den outtalade parollen. Alla fick vara med och göra det de ville. Jag var körledare för församlingskören och de två barnkörerna. Det fanns en blockflöjtsgrupp också.

Kan du föreställa dej hur det låter när fem små flickor spelar unisont på blockflöjt. Det är svårt att inte göra grimaser.

En gång när de framträdde på ett möte la vi märke till att en av tjejjerna verkade ha problem med sin flöjt. Hon blåste och blåste och blev alldeles röd i ansiktet för det kom ingen ton. Till slut vände hon på blockflöjten och upptäckte att hon glömt dra ut piprensaren. Ingen av åhörarna hade hjärta att rekommendera hela ensembeln att spela med piprensarna kvar i röret, även om vi nog tänkte det lite till mans.

Den som minst uppskattade blockflöjtsgruppens toner var ledarens make A. Han vågade också antyda vad han tyckte. Inte till barnen, men till oss andra.

Efter några år växte barnen upp, som så ofta sker med små barn, tack och lov, och blockflöjtsgruppen lades ner. Jag måste tillstå att de två sista åren hade de dock övat upp sig riktigt bra och kunde till och med spela vackert i stämmor, så det var inte bara elände.

I den vevan gästades församlingen av en kör med sångare, fiolspelare och dragspelare. Kanske var det en ståbas inblandad också. Sällan har vi hört något så ostämt och “otight”.
Då hörs A viska längst bak i lokalen:
-Kom tillbaka blockflöjtsgruppen, allt är förlåtet.



Blommor

Blommor och blader Posted on Wed, April 02, 2008 15:14

Onsdag = torgdag

Och idag har jag köpt blommor. Två fina pelargoner till mej (dags att byta ut amaryllisen från i julas), en gå-bort-blomma till lördagskalaset (bidde en ampel med sånna där små blommor som man brukar köpa för fem kronor stycket och sätta i en liten kruka vid entrén och tycka är söta, jag kommmer inte ihåg vad de heter men det är nog inte petunia i alla fall. Nu kom jag på det! Penséer heter de.), och en rosa ranunkel, vit tusensköna och vit småblommande pensé som jag ska sätta ihop till en lite grupp och ge bort till någon som just fått en son.

Jag har köpt en present var till sonens storebröder också.

Och på Second Hand hittade jag en liten porslinsfågel som får kura ihop sig i blomstergruppen. Man kanske kan göra ett litet bo av tunna björkgrenar.

Nästa onsdag tror jag att det är dags att köpa vårblommor till en egen liten entréplantering. Jag brukar satsa på vitt och lila. Får se om jag vågar ändra mig i år.



Stolt

Svettigt Posted on Wed, April 02, 2008 08:01

Lite stolt över mig själv är jag allt.

När jag kört första passet på F&S igår kände jag att jag absolut inte orkade ett pass til. Jag längtade hem, jag var trött, jag kände för att sätta mig i soffan och se en film MEN (som Tony Irving säger) jag körde ändå!

När jag väl kom hem käkade jag lite och satte mig och läste ett tag innan jag orkade duscha. Boken var så intressant och gripande att jag hade svårt att slita mig.
Jag vet inte om jag kan med att berätta vad jag läste. Det var nämligen Kulla-Gulla.