Hemma hos oss var det riktigt fint väder. Ett stilla snöfall pudrade på den redan vita marken och temperaturen låg behagfullt kring nollan.

Så kommer jag ner på stan. Här blåser vinden hårt från Sveriges största sjö och snöflingorna piskar på tvären. Ett helt uppbåd traktorer, snöplogar och grävmaskiner(!) arbetar med att röja snö från gator och cykelvägar. Det blinkar orange vart man ser.

Jag parkerar bilen i det lilla vindskydd elstationen (eller om det är tele…) erbjuder och ställer in mig på att få skrapa en stund innan jag far hem igen.

Förundersökningsledaren har bett mig köpa en snösläde på Granngården men så läste han i dagens tidning att allt vad snöskyfflar heter redan tagit slut överallt.
I stället har jag utrustat mig med regnbyxor att dra över jeansen och tänker bege mig till torget för att se om någon orädd handlare ställer upp och säljer vantar till Guldgossen. Det känns inte så troligt, men det kan inte skada att ta sig en titt i alla fall.
Guldgossens händer har växt på något mystiskt sätt under året och alla hans tjockare vantar ligger numera i lilla Svalans låda. Han har bara ett enda par – tumvantar dessutom – som han kan använda. Och vem vet hur länge det dröjer innan de kommer bort.