Bråttom, bråttom på väg hem i bilen efter kontrollbesiktning och matinköp. Strax ska familjen iväg på luciatablå. Jag funderar på vilken väg som egentligen går fortast; yttervägen genom rondellen eller innervägen genom Tofta.
Yttervägen tillåter 80 km/h men är längre. Toftavägen erbjuder bara 40 km/h men är kortare.

En väldigt långsam trafikant framför mig avgör mitt vägval. Hon blinkar inte in i avfarten mot Tofta utan kör rakt fram mot rondellen. En långsam förare i bilen framför skulle göra vilket vägval som helst felaktigt och dessutom spä på med ohälsosam frustration.

Jag blinkar och är på väg att svänga höger mot Tofta. Tyvärr har jag inte hunnit uppmärksamma att någon i den mötande trafiken också är på väg mot Tofta efter sin vänstersväng. Jag ligger redan i avfartsfilen och kan inte ändra mig.

Vad är det som är värre än att ligga bakom ett långsamt fordon, som man kanske kan få chansen att köra om?
Jo, att hamna bakom en polisbil!