Här händer det grejer!

Nu har jag även kantskurit täcket. Det är ett av de mest spännande och läskiga momenten.

Härnäst: runda av hörnen för att lättare kunna sy på kantbandet. Det är ett nytt grepp jag tänkte testa. Har inte gjort det tidigare, mer än på ett bäbisfilt.

Färdigquiltat:Det blev diagonala sömmar över lapparna. Det hade jag inte tänkt från början eftersom det är svårare och kräver att man håller tungan rätt i munnen. Som synes har jag inte lyckats överallt.
Ibland blir det fel trots att man följer en väl synlig kant, eller “dal” som jag tror det heter på lapptäcksspråket.Hörnen blev i alla fall rätt bra.
För att få till avstånden mellan sömmarna kan man använda sig av en särskild mätsticka som följer med den övermatade pressarfoten men här har jag helt enkelt följt pressarfotskanten och satsat på täta sömmar.Så här ser baksidan ut.Ett hörn.Baksidan med sina mönstersömmar.Så här ska det INTE se ut. Ett fult veck har smygit sig in trots att jag borstat lagren på plats, säkerhetsnålat så noga och använt mig av en övermatande pressarfot när jag quiltat samman de olika lagren.Fler förfulande veck.Och ytterligare ett.

När jag kantskär använder jag samma underlägg, linjal och rollerkniv som när jag skär till lapparna. Det blir betydligt snyggar än att bara klippa till baksidan och mellanlägget med ledning av ovansidan.Det är ju inte säkert att den yttersta kanten fortfarande är rak efter allt quiltande täcket utsatts för.Nu är i alla fall kanten så rak den kan bli.
Även baksidan ser hôfslig ut.
Här kommer lite bilder på hur jag rundat hörnen också.Med hjälp av en lagom stor assiett och en lagom svart bläckpenna har jag skapat lagom runda hörn.Det var faktiskt en aning svårare att klippa till hörnen än jag trodde. Jag hoppas jag får igen det när jag ska sy fast kantbandet.