Man kan säga mycket om Melodifestivalen. Man kan älska eller hata, man kan tycka det är ett spektakel, man kan strunta i att titta, man kan följa och läsa allt. Men de allra flesta har ändå en åsikt.

Jag tycker att Christer Björkman med god hjälp av svenska folket, lyckades skrapa ihop ett ganska blandad och intressant startfält i går. Det var inga fatala misstag och alla som var med hade gjort sig förtjänta av det på ett eller annat sätt.

För att krydda kvällen lite hade jag satt ihop ett litet poängschema där vi som tittade kunde bedöma de tävlande utifrån olika kategorier. Med hänsyn till barnen strök vi några spalter och satte sedan våra poäng utifrån:
Sångröst
Melodi
Dans
Kläder
Utstrålning/Inlevelse
Scenshow
Helhet

Poängskalan gick från 1-10 i varje kategori.

På mitt papper fick Lisa Miskovsky och Loreen full pott för sångröst. Molly Sandén kom inte långt efter med en stark 9. Torsten Flink sjöng sämst.

Bäst melodi tyckte jag Loreen hade och Molly Sandéns låt kom på andra plats medan Davids Lindgren och Lisa Miskovsky delade tredjeplatsen. Duracellkaninerna Top Cats med sin tjatig “Babydoll” föll mig minst på läppen.

Danny Saucedo och Loreen hade bäst danser och David Lindgren kom inte långt efter. Torsten Flink, Top Cats och Molly Sandén dansade inte alls och fick därför förnedrande ettor (som om de skulle bry sig) i mitt protokoll.

Jag gillade Dannys och Loreens kläder bäst och Ulrik Munters sämst. Varför hade gossen skippat skjortan? Nu såg han inte längre ut som den “soldier” han sjöng om, utan snarare en underbetald toyboy.

Det var många som fick en tia för sin utstrålning och inlevelse. Både David Lindgren, Lisa Miskovsky, Loreen, Molly Sandén och Danny Saucedo fick högsta poäng. Sämst var i mina ögon återigen Top Cats som bara hade en enda växel i sitt framträdande och dessutom klistrat på sig var sina maniska léenden som skulle skrämma slag på mig om jag mötte dem en mörk natt.

Bäst scenshow bjöd Loreen och Danny på och jag tyckte också att det var de som jobbat mest med sina framträdanden, för att få allt att stämma och förmedla precis rätta känslan.

Redan innan jag summerat alla poäng visste jag att Loreen skulle stå som min klara favorit till segern. Hon fick dessutom full pott – 10:or rakt över.
Danny lyckades klämma in sig på en andra plats trots att jag bara gav honom en 3a för hans dåliga och ruggigt sura sångröst.
På tredje plats kom David Lindgren. Men sett till helheten tyckte jag att han och Molly Sandén skulle delat andraplatsen.
På fjärde plats hamnade Lisa Miskovsky även om jag egentligen tyckte att Dead by April var bättre.
På femte plats kom Molly Sandén.
På sjätteplats Björn Ranelid. Hans nummer fick höga poäng i kategorierna sångröst (för där bedömde jag sångrösten på tjejen som sjöng och hon gjorde det verkligen med bravur) och kläder.
På sjundeplatsen återfanns Ulrik Munters “Soldier”, på åttonde plats Dead by April, på niode Top Cats och allra sämst poäng fick Torsten Flink trots att han fått sig en nia i kategorin utstålning/inlevelse.

Jag ryser fortfarande, bara jag tänker på Lorrens “Euphoria”. Hon sjunger så fantastiskt bra. Behärskar fullständigt att gå från de låga, dova, lite mystiska tonerna till de klart kvillrande höjderna.
Hennes chanser i Europa vågar jag inte sia om. Men det har egentligen ingen betydelse. Jag tyckte det var viktigt att hon vann helt enkelt för att hon skulle få förstå att hon är bäst. Hon ser ut som en liten fågelunge med sina magra axlar uppe vid öronen och ändå kan hon leverera en sådan röst och ett sådant uttryck.