Komposten är påfylld med mängder av rabarberblad. Jag har skurit dem i strimlor för att påskynda förmultningen.
I går kväll gjorde jag fläder- och rabarbersaft. Ni ska få receptet men prova inte själva förrän jag rapporterat resultatet i början av nästa vecka, eller möjligen söndag kväll.
Jag har i vanlig ordning experimenterat lite så det kan ju råka bli en flopp.
Till saften använde jag tio rabarberstjälkar. Men jag hade många fler att ta av så resten har jag nackat, sköljt och lagt i en tupperwareburk i kylen för senare kulinariska upplevelser.
Till drygt fyra liter saft har jag använt:
47 fläderblommor
10 stjälkar rabarber
2 kg socker
30 g citronsyra
3 citroner
Gör såhär:
1. Skölj fläderblommorna om det är mycket löss på dem. Löss älskar fläder och det brukar oftast vara svart med löss på de små stjälkarna upp till blommorna. Man kan med fördel lägga blommorna i blöt i diskhon en stund innan de ska användas, så släpper lössen taget och man kan lättare få väck dem. Det är inte hela världen om man släpper ner lössen i grytan som ska bli saft heller. Lössen lär inte smaka annat än fläder och du ska ändå hälla kokande vatten över dem så de blir säkert tillräckligt sterilierade för att inte släppa i från sig några onyttigheter.
2. Klipp loss fläderblommorna från stjälkarna. Här lönar det sig att vara lite noggrann. Det är ingen som begär att du ska klippa fram varje enskild liten blomma men klipp bort så mycket stjälk du orkar. Jag har nämligen fått för mig att stjälkarna ger en lite besk bismak åt saften, och det vill man ju gärna vara utan.
Lägg blommorna i en stor gryta. Minst fem lite behöver den vara.
3. Skala tre citroner och skiva dem och lägg dem i grytan. Man kan också låta skalet vara kvar och bara tvätta och skrubba citronerna noggrant, men då var det det där med bismaken igen. Eftersom saften ska stå och dra i flera dagar så finns det risk att skalen släpper ifrån sig lite beska. Gillar man det ska man naturligtvis låta bli att skala, men om man som jag tycker bäst om saft som bara är söt och god så är det bättre att skala.
4. Ansa tio stjälkar rabarber. Eftersom receptet ändå är på en höft så har det ingen betydelse hur långa stjälkarna är. Skiva dem och ner med dem i grytan.
Jag lät skalet sitta kvar och skivade stjälkarna ganska tunt för att få ut mesta möjliga smak. När man gör rabarbersaft i vanliga fall så ska man ju koka rabarbern en stund men i den här saften så extraherar man smakerna på annat sätt.
5. Häll en påse socker (2 kg) i grytan.
6. Draschla 30 g citronsyra över sockret.
7. Koka upp tre liter vatten och häll i grytan.
Jag använder vattenkokaren som rymmer en liter åt gången.
8. Rör runt ordentligt.
Många av fläderblommorna blir bruna när de kommer i kontakt med vattnet. Det är inget konstigt alls, så det kan du strunta i.
Ta upp sleven du rört med och låt saften kallna under lock tills den är tillräckligt sval för att ställas in i kylskåpet utan att elräkningen går i taket.
9. Låt saften stå och dra i tre-fyra dygn. Orginalreceptet anger 4-5 dygn men jag tycker den blir rundare och snällare i smaken om man tar den tidigt, men det är en smaksak.
Rör om i saften med en ren slev morgon och kväll.
10. Sila av blommor och rabarber i en silduk.
Pressa inte silduken för att få ut det sista för då blir all saft grumlig. I stället kan du ta undan silduken och pressa ut de sista dropparna, som brukar bli ganska många, i en egen bunke. Den saften kan du blanda till direkt och dricka upp på stående fot.
11. Häll upp saften i vad som helst. Eftersom det inte är mycket till konserveringsmedel i den måste du frysa allt du inte använder direkt. En flaska saft står sig bara någon eller några dagar i kylen.
Update:
Saften blev jättegod!