Blog Image

Zäta

Vad handlar Zätas blogg om?

Zätas blogg handlar om allt och inget. Den är som en dagbok, fast kanske lite mer anonym. Zäta har bloggat sedan den 9de februari 2008.
Det finns inget vettigt syfte med Zätas blogg, mer än att ge utlopp för verbal inkontinens. Zäta bloggar när hon hinner och har lust. Det kan blir mycket eller lite och mest utan någon som helst ordning.
Du som läser är välkommen att lämna en kommentar. Zäta blir glad när hon läser vad du skrivit, men känn ingen press. Vill du kontakta Zäta lite mindre offentligt kan du maila: blogg@zettervall.se

Helgmeny

Matnyttigt Posted on Mon, November 26, 2012 16:46

I lördags hade vi efterlängtat lägereko här hemma. En hel sommar (10 dagar) på Dalslands Kanal kräver ju någon typ av uppföljning.

Medan Förundersökningsledaren och barnen städade och röjde undan tillbringade jag hela dagen i köket. Jag lyckades med konststycket att inte “go all in” (vilket annars är ett vanligt förekommande syndrom när vi har gäster) och serverade bara en enkel torskmiddag.

Här följer menyn och lite receptförklaringar:

Välkomstdricka
Apelsinjuice med en skvätt grenadin i botten och en citronskiva på kanten. (Vi struntade i att sockra glasen för även om det är snyggt så är det rätt klibbigt.)

Middag
Ungsstekt torskrygg (färsk fisk är naturligtvis godast men jag fuskade med Findus frysta) som lagts tätt i en form (för att ta tillvara all vätska), saltats, pepprats, citronskvätts och sedan gosats till med rejäla klickar äkta smör på varje ryggbit. Man ska inte vara rädd för att det blir mycket smör för torsken verkar inte suga åt sig av fettet. Det sätter bara smak och ger köttet en underbart mjuk och mjäll konsistens.
In i ugnen på låg temperatur (120 grader) tills stektermometern visar 64 grader.

Torsken serverade jag med färsk pasta. (Lagom bred, kokad enligt anvisningarna och snabbt nedkyld i rinnande kallt vatten i ett durkslag. Sedan tillbakahystad i grytan med lite av det varma kokvattnet kvar i botten och tillbakaställd på en avsvalnande spisplatta för varmhållning.)

Naturligtvis ska det vara sås också i det Zettervallska hemmet. Efter tips från åldersnojiga kollegan (som slutat noja nu när hon passerat 41) gjorde jag en mycket enkel sås av tre burkar creme fraich, smaksatta med saffran och tomat. I en stor gryta hällde jag creme fraichen och sedan smälte jag ner två stora påsar färsk babyspenat (det kunde gott varit tre eller kanske till och med fyra påsar för det blev en väldigt rinnig sås) och innan servering gick det ner ett kilo färdigskalade räkor också. (Lägg inte i dem förrän precis så att de hinner bli varma. Räkor blir lätt sega och de hålls varma för länge.)
Nästa gång jag gör den här såsen, som egentligen är en pastasås, ska jag unna mig lite bättre kvalitet på räkorna och dessutom smaka av med salt. Räkorna är ju ganska salta och jag tyckte först att det räckte med den sältan men när såsen satt sig en stund tyckte jag att den blev lite för smaklös.

Bröd
Till middagen hade jag också bakat bröd av min rågsurdeg som jag startade från grunden lördagen innan. Den har skött sig bra hela tiden, sånär som på lördag förmiddag då glasburken inte räckte till och rågsuren bubblade över.
En rågsurdeg startas enkelt genom att blanda 2 dl ljummet vatten med 200 g rågmjöl och 100 g rivet äpple. Degen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk och när den efter 2-4 dagar börjar bubbla lite försiktigt är det dags att “mata” den med 1 dl ljummet vatten och 100 g rågmjöl om dagen. Man ska ända från dag ett röra om morgon och kväll så att degen sjunker tillbaka ner i burken, annars jäser den över rätt snabbt.

Av min surdeg bakade jag två öllimpor med krispig yta och grov struktur. Det var mustigt och gott och funkade bra med bara smör till.

Röra
För att gotta till det lite extra ställde jag även fram en pepparrotscreme som jag gjort av 8 dl väl avrunnen mild naturell yoghurt, lite salt och några teskedar riven pepparrot. Det är jättegott att gogga på cremen på nybakat bröd och eftersom det blev en del över av både creme och bröd, och surdegsbrödet håller sig fräscht lite längre än annat hembakat bröd så har jag lyxat till det både morgon och kväll i flera dagar nu. Det är bara att köra in några skivor i micron 15 sekunder så blir det som nybakt igen.

Kaffe och kaka
Lite senare på kvällen, när vi hunnit prata en del och tittat på bilder från kanalsommaren, drack vi kaffe och åt chokladmuffins.
Muffinsen har jag nog gett recept på tidigare i bloggen. Den här gången piffade jag till dem lite med en topping man normalt hittar på morotskaka.
Vispa 100 g philadelfiaost (en halv liten burk) med 150 g florsocker och fortsätt med 75 g smält smör. (Margarin går också bra men det blir godare med riktigt smör.) Toppingen blir så fluffig att man kan spritsa ut den men det är ju betydligt lättare att bara bre på den med en vanlig bordskniv.
På varje muffins la jag också en liten blomma av choklad som jag spritsat vid ett tidigare tillfälle.



Bus(s)väder

Väder och vind Posted on Mon, November 26, 2012 14:33

Förra veckan var det riktigt hôfselit väder. Solen sken nästan dagligen och det var friskt och härligt att komma ut en stund på lunchen.

Den här veckan blir det dock bara rusk, regn och snö.
Det är nästan som om vädret vet att vi, för att kunna njuta fullt ut av de första adventsljusen, måste stiga rakt in i det allra svartaste novembermörkret.

Guldgossen har varit osedvanligt samarbetsvillig och snällt cyklat fram och tillbaka till skolan varje dag. 13 km oavsett väder. Nedförsbacke på morgonen och uppförsbacke på eftermiddagen.
Den här veckan konstaterade Förundersökningsledaren att Guldgossen skulle drabbas av uppförsbacke hela vägen och nu har sonen därför fått ett busskort.

Busväder är bussväder.