Om man äger både en trädgård med skördeklara godsaker, och ett någorlunda välutrustat kök, så vore det ju slöseri med resurser att inte försöka ta tillvara på håvorna.

Jag har tidigare testat att koka egen tomatpuré efter ett framgooglat recept.
I helgen fick jag för mig att jag skulle experimentera lite. Jag började på fredagskvällen och på söndagskvällen kunde jag frysa in några istärningsfack med chilisås. Efter avsmakning tror jag att en matsked är fullt tillräckligt för att få upp värmen i vilken maträtt som helst under höst och vinter.

Här kommer receptet:

Skiva en rödlök, en silverlök och all vitlök du har hemma (som inte blivit för gammal för att användas). Fräs löken mjuk i någon olja som du redan tidigare smaksatt med små vitlöksklyftor från trädgården plus lite olivolja.
Klyfta en hoper röda och gula tomater och lägg ner i grytan tillsammans med två nypor havssalt och stänk sedan ner limesaft för att lyfta syran (det låter ju så proffsigt även om det sannolikt inte gör någon nytta eftersom tomaterna är tillräckligt syrebärande i sig själva).
Ta på dig plasthandskar och snitta upp tolv chilifrukter, skrapa ur fröna och de vita hinnorna och bli inte så nyfiken att du måste slicka lite på handskarna innan du slänger dem för då kommer du inte känna smaken på något mer under helgen.

När röran puttrat på spisen en timma eller så, tills allt är mjukt, så är det dags att trycka den genom en sil. Det tar en stund men till slut har du bara tomat- och chiliskalen kvar.
Då häller du ner purén i en ren gryta och låter den kokas på mycket svag värme hur länge som helst, tills du får en härligt krämtjock konsistens. Sen är det bara att frysa in såsen och hoppas att du får användning av den. Annars har du tillbringat alldeles för mycket tid i köket i onödan.