Det verkar som min fuchsia överlevt årets första frostnatt. Tack och lov!
Den är riktigt vacker nu när den äntligen börjat blomma ordentligt (vilket den tydligen har för vana att göra när det blir kallt och ovädrigt – den kallas till och med för ruskvädersblomma) och nu har jag tagit in information och fått råd om hur man ska bära sig åt för att försöka övervintra den.

Det ska inte vara särskilt svårt egentligen. Fuchsian (vars svårstavade namn vi kan beskylla antingen tyskarna eller Linné för enligt mina vänner i facebookgruppen Trädgårdsliv) ska förvaras mörkt eller ljust i frostfritt utrymme. Det är viktigt att den är så pass torr att den inte möglar. Det lär vara lättast att övervintra äldre plantor, som hunnit få vedartad stam.
När man tar in den kan man passa på att klippa ner långa grenar och göra sticklingar av dem. Jag har dock inte sett om de ska sättas i vatten eller direkt i jord.

Sedan är det dags att stålsätta sig och plocka bort alla blad och blommor! Blommorna kan hålla sig fräscha någon dag på ett fat med vatten. Det gäller att tänka på att man ändå inte kommer gå ut i garaget (eller var man nu lyckas förvara sin fuchsia) och njuta av blomsterprakten under vintern. Men nog kommer det smärta.

Under vintern behöver man inte göra mer än att ge blomman lite vatten. Någon hade testat att lägga på en snöboll som fått smälta ner i lagom takt och det hade funkat. Viktigast är nog att se till att det inte blir mögel på plantan för då är det rätt griskört.

När våren kommer ska jorden bytas, men försiktigt eftersom fuchsian har ömtåliga rötter. Sen är det nog bara att köra på som vanligt och börja göda när den vill växa och avhärda innan den ska ut på grönbete.

Än så länge har jag bara hängt in min planta i garaget. Den har bott i en mossfodrad hängampel men jag funderar på om jag bör plantera om den. I och för sig är det lättare att låta bli. Det är dessutom ingen risk att jag skulle frestas att vattna för mycket när jag riskerar ett blött golv under ampeln.
Kvarstår alltså bara att se om det går att ta några sticklingar och sedan bita ihop och plocka bort alla vackra blommor.