I går kväll tog jag hand om en av purjolökarna som ligger och väntar i vätan utanför uterummet. Jag skalade bort fula blad, sköljde och skar. Sedan ner med skivorna i portionspåsar om 100 gram.

Jag fick ihop fem och en halv påse. Det är rejäla lökar jag odlat i sommar.
Nu måste jag försöka komma ihåg hur jag gjorde för att få så pass bra skörd. Det är inte helt självklart har jag förstått.

Jag sådde fröna enligt anvisningen på fröpåsen. Alltså ganska tidigt. Jag pillade ner fröna två och två i toarullar som jag fyllt med vanlig planteringsjord i botten och såjord högst upp. Sedan ställde jag dem ljust i ett södervänt fönster på övervåningen. Jag minns inte om jag täckte rullarna med gladpack eller inte.

När de små smala stråna kommit upp över en decimeter toppade jag dem någon centimeter och klippte rakt av med en sax. När de växt till sig ytterligare planterade jag om dem så djupt som möjligt i mjölkpaket. Jag lät toarullarna följa med ner i kartongerna för att störa rötterna så lite som möjligt. Så länge man täcker hela rullen med jord så kommer kartongen att förmultna av sig självt.
Jag skar av hörnen på mjölkkartongerna en aning längst ner för att kunna släppa ut överskottsvatten, fyllde botten med lecakulor och blandade lite kogödsel från en köpepåse samt benmjöl i planteringsjorden. Efter ungefär två veckor började jag göda med guldvatten vid varje vattningstillfälle. Jag tror att det kanske är det som är hemligheten till tillväxten. Purjolök är som jag förstått det, väldigt kvävekrävande växter.
Jag flyttade ner krukorna i vårt ljusa uterum direkt efter att jag planterat om dem. Det är viktigt med mycket ljus för att inte få rangliga plantor. Plantorna började bli lite kraftigare, som ett gräslöksstrå ungefär, och när de drog iväg och blev så långa att de ville vika sig, var jag framme med saxen igen och klippte tillbaka dem, men bara så mycket att de kunde stå för sig själva.

Jag minns inte när jag planterade ut purjolöken i smultrontornet, men det var inte förrän det blivit lite varmare ute och frostrisken definitivt var över. Det brukar vara någon gång efter Sveriges nationaldag. Innan dess hade jag burit ut och in plantorna för avhärdning i säkert två veckors tid.

Innan utplanteringen gödslade jag jorden med mer kogödsel och redan tidigare på våren hade jag grävt ner en hel del mullförbättrande kompostjord.
När plantorna var på plats trädde jag tumma rullar efter hushållspapper över det gröna och bäddade runt om med gräsklipp. Resten av sommaren har jag fyllt på med gräsklipp nästan varje gång Förundersökningsledaren eller Guldgossen klippt gräsmattan, och så har jag fått vattna ihärdigt både för att sommaren varit varm och torr och för att purjon växt högst uppe på toppen av smultrontornet där avrinningen är som störst.

Jag har läst att man ska klippa ner både rötter och blast en aning vid utplanteringen, men rötterna tyckte jag var lite skrala när jag planterade och blasten hade jag redan hållit ganska strikt nedklippt så det var inte mycket som kapades då.

Jag tror jag ska satsa på några purjolöksplantor nästa år också. Det är inte så dumt att kunna fylla frysen för egna behov.