Jag sådde penséerna i söndags och redan i går såg jag att det första fröet spruckit upp lite i den spetsiga änden och börjat mata fram en liten antydan till grodd.
I morse hade fler frön haft den goda smaken att följa sin föregångares föredömliga exempel. Jag undrar hur länge det dröjer innan jag kan få se något grönt.

För att få rimlig chans till blommor redan i sommar har jag sått penséerna tidigt. Övriga växter ska dock få vänta till mars eftersom möjligheterna till extraljus i mitt hus är väldigt begränsade.
Det hade varit perfekt att så redan 1a mars, som är en söndag, men då är jag inte hemma.

Jag har skrivit in alla sorter som jag ämnar odla i sommar, i ett excellark. Nu ska jag förhoppningsvis ha koll på när de ska sås och hur de ska skötas. I alla fall utifrån den begränsade information som finns på fröpåsarna.

Jag har lovat att ge bort några plantor av utvalda sorter till Kockkollegan och hans flickvän Kvällsledaren. I höstas köpte de hus med stor trädgård och jag håller på att försöka väcka deras odlingsintresse lite pö om pö. Det är inte så svårt att motivera en kock till egna odlingar.

Samlingen med mjölkpaket och toarullar växer sakta i tvättstugan. Toarullar är perfekta att så luktärter och purjolök i. Luktärter har ömtåliga rötter och ska därför hanteras varligt vid omplantering. Efter tidigare försök har jag upptäckt att det går utmärkt att så två frön i en toarulle, knipsa bort det klenaste exemplaret, och sedan skippa omplantering och i stället plantera ut direkt på växtplatsen när frostrisken är över. Förförra sommaren experimenterade jag med både förodling och direktsådd och upptäckte att det gick lika bra att direktså luktärter för bra resultat. Men då höll jag till i en pallkrage och i år ska jag låta vita luktärter växa i stora krukor på altanen så då är det nog bäst att förodla ändå.

Purjolöken har inte alls lika känsliga rötter men när jag odlade purjolök för första gången i fjol, gav det ändå så lätthanterliga strån när det var dags för omkrukning till mjölkkartonger så jag sår nog även dem i toarullar.

Egentligen skulle jag vilja så allt i toarullar, men jag kommer inte få plats. Jag har därför samlat på mig cremefraicheburkar och portionssalladsbyttor och lite annat med genomskinliga lock som är lagom stort att ställas på fönsterbrädan.

Det kliar lite i fingrarna efter att börja så redan nu, men jag behöver inte vänta så länge till. Bloggen kommer förvandlas till en odlingsblogg.